Färjestad har rutinen - de vet hur man spelar slutspel

Lasse Anrell: Modo utslagna ur slutspelet – ett säkert vårtecken

HOCKEY

KARLSTAD

Slutspel kan vara riktigt jävligt ibland.

Efter en formtopp på 25 matcher har Modo hamnat i en formsvacka som mest påminner om fritt fall i Friska Viljors hoppbacke i Ö-vik.

I morgon kväll har de en sista chans att spela för sin heder och sin anständighet mot Färjestad.

Det jävliga är ju att Modo var det bästa laget under andra halvan av elitserien. De gick faktiskt in i den här kvartsfinalen som favoriter. De flesta så kallade experter - även jag, jag erkänner - tippade att Modo skulle slå ut Färjestad.

Det jävliga är att de var dåliga i den första matchen, men att de i går blev totalt utspelade.

Det jävliga är att det var tränaren själv Fredrik Andersson som sa det:

- Vi blev lite grand förnedrade.

Går inte att vara elakare

Det jävliga är att det var mycket, mycket värre än så, Modo blev fullständigt förödmjukade av ett lag som var överlägset på alla punkter. Färjestads tre centrar av klass - Jörgen Jönsson, Mathias Johansson och Jesper Mattsson - ledde kedjor som så totalt dominerade att alla så kallade experter borde fundera på om de ska fortsätta sina jobb.

Och backarna med Radek Hamr i spetsen spelade ett enkelt försvarsspel som inte tillät Modos försiktiga anfallande att ens komma i närheten av det som brukar kallas målchanser.

Det var så illa att Färjestads målvakt Daniel Henriksson efter matchen sa:

- Det hade ju varit kul att få vara med lite i spelet i alla fall.

Elakare går det kanske inte att vara. Det jävliga är att han hade rätt. Modo sköt 16 skott på mål. Inget var bra.

Hela laget svek

Modos förlorade spel är den ena gåtan. Det är klart att man kan skylla på att alla juniorer inte hade fattat att slutspel är betydligt svårare än grundserie. Harald Lückner var inne på det resonemanget efter matchen. Men det var ju hela laget som svek. Varenda spelare underpresterade. De var fega framåt, de var virriga som influensasjuka hönor i försvaret. Det får Lückner ta på sig en hel del av ansvaret för själv. Han borde förberett dem bättre.

Karol Krizan är den andra gåtan i Modo.

Elitseriens bästa målvakt i grundserien ser ut som en enmanskriz helt plötsligt.

Första målet släppte han in mellan benen.

Det jävliga är att han ersattes i tredje perioden av Mikael Zajkowski. Första skottet släppte han in" mellan benen. Han hade knappt hunnit få ihop skydden innan han släppte in 7-0 - mellan benen. Håll ihop benen, brukade de säga i Let"s dance. Håll ihop benen, borde Harald Lückner också säga.

Färjestad är en gåta

Det intressanta är hur illa Modo hanterade det här att plötsligt bli utnämnda till favoriter. Lag utan vana klarar uppenbarligen inte det. Jag har sett det flera gången den här vintern. Jag var själv inblandad i att utnämna Djurgården till en tänkbar kandidat för SM-finalen för två månader sen. De hade spelat strålande tio matcher i rad. Knappt hade jag skrivit det förrän de tappade allt spel. De trodde uppenbarligen på vad jag skrev. Alternativt var de rädda att inte leva upp till kraven.

Modo var tippade att slå ut Färjestad. De trodde tydligen på det. Allt spel rasade. Antingen av rädsla för att förlora, möjligen av rädsla för att inte vinna.

Färjestad är en gåta.

Plötsligt spelar de mästarhockey igen. Jörgen Jönsson är fullständigt magnifik. Det syns rent visuellt vilken härförare han är. Först in i närkamper, powerplay, boxplay, först hemarbete, först in framför mål.

Men de flesta gör sitt arbete. Nye tjecken Martin Sevc är strålande, Jesper Mattsson och Mathias Johansson briljanta. Power playspelet är skyhögt överlägset allt jag sett i elitserien i år. Fem mål i numerärt överläge i går.

Utslagna Modo - ett vårtecken

Jag antar att anledningen är att Färjestad har rutinen. De vet att vintern är en transportsträcka. Våren är den tid som räknas. De vet hur man spelar slutspel så att man vinner.

Det jävliga är att Modo inte har en aning om det.

Modo utslagna ur slutspelet är tvärtom ett säkert vårtecken.

Modo har en av klubbens viktigaste matcher framför sig i morgon. De måste återupprätta sin heder efter två usla matcher. De vet att om de blir så här utspelade en gång till kommer de att drabbas av hemmapublikens vrede och burop.

Det jävliga är att jag inte tror att de har en aning om hur de ska slippa det.

Lasse Anrell