Men nu spelar Brynäs inga fler matcher i Gavlerinken

HOCKEY

GÄVLE

Plötsligt hostade slutspelet till liv och det blev känslomässigt även i mötet mellan Brynäs och Frölunda.

Men när Gavlerinken till slut låg tyst och öde efter matchen kändes det som granarna runt omkring neg av vördnad, och den knappt hörbara vintervinden viskade sitt adjö.

För nu spelar Brynäs inga fler matcher i arenan.

Granar niger inte och vindar tjuter mest, men kunde väggar tala hade det varit en bra kväll att ställa upp en pinnstol i någon av korridorerna och glimta tillbaka.

Gavlerinken går i graven, hockeysveriges hetaste mästerskapsarena slås i spillror under det bygge som tar Brynäs in i framtiden. Nya Läkerol Arena blir säkert ett lyft, men med 0-3 i matcher och lagets kommande utflykt till Göteborg är det svårt att inte stanna upp och fundera över Gavlerinkens storhet.

Här lades grunden för tio SM-guld, efter invigningen 1967. Det är ett snitt på guldfirande var fjärde säsong och det är en mäktig rutin, i en och samma arena.

Salming blev stor i Gävle

I Gavlerinken blev det stora hockeyspelare av Inge Hammarström, Börje Salming, Tord Lundström, Mats Näslund och Tomas Sandström, för att nämna några. Tänk om väggar kunde tala. Man skulle nog bli sittande på den där pinnstolen i ett par timmar. Gavlerinken är finkultur.

Men nu spelar Brynäs inga fler matcher i arenan. För att det ska bli möjligt krävs två raka segrar i Scandinavium, mot ett Frölunda som fått precis den matchserie de hoppades på - och det händer förstås inte.

Coachat som i gamla dar

Jag lider med Brynäs supportrar. Laget har visat stort hjärta, Leif Boork har coachat som i gamla dagar, och med tanke på den kaxiga formkurvan efter jul hade föreningen varit värd ett bättre avslut på säsongen.

Nu blev det inget riktigt adjö till Gavlerinken i samband med match och åskådare fick inte chansen att få med sig en liten bit av hockeyhistorien.

Endast granskogen och den knappt ohörbara vinden får ta farväl.

???

Leif Boork talade om lagets "mental svacka" efter matchen - sedan hyllade han Daniel Widings fight med nävarna.

Mental svacka, det med.

???

Nicklas Bäckström, Tommy Salo och Antti-Jussi Niemi. Där har ni huvudpersonerna när Frölunda mot Brynäs går in i fas fyra, i ett läge där slutspelet hostat till liv och det faktiskt blivit känslomässigt.

Jag är imponerad av alla tre - av olika skäl.

Sista raderna i den här spalten går till Niemi, som har en lätt vårdslös spelstil - men höll huvudet kallt när han attackerades av våldsamma knytnävar bakifrån. Det avgjorde matchen eftersom ett matchstraff även på honom hade förstås lyft Brynäs, både mentalt och spelmässigt.

Thomas Tynander