Södertäljes tunga kvalseriesmäll

Bofors avgjorde – i förlängning

HOCKEY

Södertäljes åkte på en tung smäll i kvalseriens första omgång.

3–4 – efter förlängning – mot Bofors svider.

Foto: Scanpix
Avgörandet. Med fem sekunder kvar av förlängningen skickade Nicholas Angell in 4–3 för Bofors – och skrällen mot Södertälje var ett faktum.

Malmös återtåg mot elitseriehockeyn fick en trepoängsstart. Seger med 4–1 (2–1, 2–0, 0–0) mot Rögle i en kvalseriepremiär där det snabbt märktes vem som styrde.

Men i Södertälje var det tvärstopp för elitserielaget och förlust i sudden death med 3–4 mot Bofors. Även det andra elitserielaget Leksand sviktade, men klarade ut problemen och vann med 4–2 över Skellefteå.

Premiärkvällen i Malmö blev som väntad: seger för favoriten Malmö.

Ett lag utan briljanta stjärnor som Rögles Kenny Jönsson. Men ett tungt gäng, som maler på och är bra i boxplay. Men också i powerplay, tre av målen kom i numerära överlägen.

Som tränaren Lars ”Osten” Bergström sagt flera gånger:

”Lagkraft är vår nyckel”.

Ska man till elitserien så måste man vinna hemmamatcherna. Det är ett känt faktum.

Och Malmö tryckte gasen i botten direkt, fick Röglespelare utvisade två gånger under de första tre minuterna och hade tre jättechanser att ta ledningen.

Målet kom efter knappt sju minuter, Robert Tomik på en retur. Rögle kvitterade sex minuter senare, 1–1 genom Kristoffer Starck som tog den berömda köksvägen.

Resten av matchen var Malmös, och 3–1 och 4–1 kom logiskt mot ett alltmer pressat Rögle.

Den tredje perioden handlade för Malmös del mest om att få den undanstökad. Spara på krafterna till fredagens möte med Bofors på bortaplan. Bofors som vände underläge med 0–3 och vann i sudden death mot Södertälje, 4–3 när det återstod bara fem sekunder av förlängningen.

Bra moral

En poängförlust som sved för Södertälje, som också kalkylerat med tre poäng hemma. Men Bofors krigade, spelade tufft och gav SSK en uppförsbacke inför fortsättningen.

– De är den största överraskningen, vände matchen med stor moral och det visar på stor kvalitet, sade Lars Bergström om Malmös fredagsmotståndare.

Inför fortsättningen av kvalserien, hur känns det nu?

– Inspirerande.

Darrigt Leksand

Leksand gjorde allt rätt fram till 3–0 hemma mot Skellefteå. Men Skellefteå tog en timeout och kom ut på isen som ett nytt lag. Leksand blev också ett nytt lag, fast i negativ bemärkelse.

När Magnus Wernblom satte 2–3 för Skellefteå var det mer än darrigt hos leksingarna som inte uppträdde som ett elitserielag.

Men laget räddades av sin målvakt Johan Backlund och lyckades knyta ihop säcken om de tre nödvändiga poängen.

Seger till slut för elitserielaget med 4–2.

Fredagens matcher i kvalserien:

Rögle–Leksand, Bofors–Malmö, Skellefteå–Södertälje.

Sportbladet.se-TT

ARTIKELN HANDLAR OM