Kaos är granne med guld

HOCKEY

ÖRNSKÖLDSVIK

Slutspel är en kriz och ett krig.

Och Per Ledin.

När alla ville prata om Modos målvakt Karol Krizans pånyttfödelse talade Ledin om - sig själv.

- Jag är med för att skapa kaos, sa han efter matchen.

Och varför inte. Kaos är granne med... guld, eller hur det nu var Lars Norén sa.

Det var slagsmålet i slutet på matchen som Ledin pratade om.

Han och Emil Kåberg skickades in i slutminuten för att röja lite. Två känsliga killar. Två poeter.

Det blev kaos, det blev slagsmål, det blev... krig.

-Jag ville visa att de får ett helvete i Karlstad på fredag. De fick en enkel resa nu, men de ska få ett helvete nästa gång.

Det fanns de som trodde att det var ett beställningsjobb från coacherna, brandmannen Per-Erik Johnsson och härdsmältan Clas Eriksson. Ledin pratade mera om en privat kortslutning.

-Jag är med för att skapa kaos.

Hockeypoesi det också på sitt sätt.

Det är något märkligt med hockey.

Ingenting är förutsägbart.

Just när alla förberett sig för att räkna ut Modo och bära ut liket reser det sig och presterar den mest grandiosa revansch jag sett sen Tre Kronor låtsades som om läggmatchen mot Slovakien aldrig existerat i OS.

Färjestad blev chockat

Det var som om Modo drev med oss i Karlstad i måndags och i går var det det verkliga Modo vi fick se igen.

Vi blev överraskade.

Färjestad blev chockat.

Det verkliga Modo - Real Modo - med en massa sköna juniorer och Sveriges mest hånade målvakt i Karol Krizan - visade att det är för tidigt att räkna ut dem - än.

Det har var verkligen ingen vanlig match.

Jag förstod när jag kom till Ö-vik. Ingen ville prata om matchen, ingen ville gå på den, ingen ville vara med när laget förlorade ännu en gång mot Färjestad. Spelarna vädjade om stöd i lokalpressen, det var som om de blivit en smula strykrädda efter de stora förlusterna och särskilt efter den förödmjukande storförlusten i Karlstad senast med 7-0.

Ingen vill vara med om sånt i staden som kallar sig Hockeysveriges hjärta och som förbereder sig för att stänga Kempehallen för att öppna en gigantisk ny arena i sommar mitt i hockeyhjärtat.

Klart de inte ville bli förödmjukade ännu en gång av detta tröttande Färjestad då...

Men inte nog med det.

Tränaren Harald Lückner sa i matchprogrammet att han insett att det här är allvar:

-Det är vår stolthet och heder som hockeylag, som står på spel, skrev han.

Modo var fantastiska

Stora ord. Tänk om de förlorat. Tänk om det blivit 7-0 igen... Hade Ö-vik varit en stad och ett lag utan stolthet och heder då? Det hade varit tungt att bära till den nya arenan ute på udden, den som fick namnet Swedbank Arena i går... kanske, det var visst inte helt klart med sponsorerna än, men det andra tänkbara namnet "21 Arena" verkar inte aktuellt längre.

Lite trist, hade varit läckert. "21 Arena". Ni vet ju vem 21 är... eller hur? Kunde väl nån pokersponsor satsat pengar på. För Foppa äger ju ändå nästan halva arenan...

Jag kan inte skriva annat än att Modo var fantastiska i går.

Det var rena återuppståndelsen. De åkte skridskor, de smällde på Färjestads spelare så att de aldrig fick upp nån fart, de tvingade värmlänningarna att ta alla de billiga och onödiga utvisningar som de själva drog på sig i måndags. Pasi Touminen var matchens klasspelare som visade att hårt arbete slår allt annat i hockey.

Men kvällens man var naturligtvis Karol Krizan. Mannen som gett upphov till fler rubrikvitsar än han misslyckats med att förstå. Han fattar ingen svenska och ännu mindre engelska, så jag vet inte ens om han fattat att han utpekats som syndabock när Modo fallit samman. Det har väl delvis varit lätt orättvist, Modos försvarsspel har varit sämre än Krizan. Och krizen i Modo har varit en kollektiv kris.

Fattar inget om sin egen kris

I går var den slovakiske målvakten briljant igen. Höll nollan. Räddade 20 skott. Så där ska målvakter vara. När utespelare skapar kaos har målvakter ett inneboende vakuum. Det finns ingen omvärld. Jag tror inte Krizan fattat nånting av sin egen kris - och om han fattat så brydde han sig inte. Matchen i morgon blir intressant. Per Ledins kaos - eller Karol Krizans stabilitet.

Kaos är granne med gud. Eller guld.

Lasse Anrell