Läkare: Allvarligt hot mot livet

Johansson låg livlös efter brutal tackling

Foto: CANAL+
HOCKEY

KARLSTAD

Här är skräckbilderna på Mathias Johansson.

Färjestadsstjärnan ligger metvetslös i kramper efter Tobias Enströms tackling mot huvudet.

– Det var viktigt att snabbt se till att luftvägarna var fria och att han hamnade i framstupa sidoläge, annars hade det varit ett allvarligt hot mot livet, säger Färjestads läkare Bosse Lindwall.

Foto: JOHAN EKLUND
ALLVARLIG HJÄRNSKAKNING Mathias Johansson fördes till sjukhus där han fick stanna över natten för observation.

Allt prat efteråt handlade om tacklingen mot Mathias Johanssons huvud 16 minuter in på andra perioden. Tobias Enströms tackling i mittzonen träffade bara huvudet och Johansson stöp i isen.

– När jag kom in på isen så låg Mathias och krampade. Han var säkert medvetslös i 45 sekunder. Hela nervsystemet var satt ur spel för en stund och han var helt förvirrad och oklar, berättar Lindwall.

För ett år sedan, i den andra SM-kvartsfinalen mellan de båda lagen, var det Johansson som satte Enström ur spel för resten av säsongen med en tackling. I går var det Färjestadscenterns tur att få åka ambulans till sjukhuset.

”Svamlade en massa”

Mathias Johanssons fru Nina var inte på matchen, men åkte till sjukhuset så fort hon fick höra talas om skadan.

– När jag kom dit svamlade han bara en massa. Han frågade om dom spelade i kvarten och om han åkt ambulans och saker om vår son. Det var lite otäckt, berättar Nina Johansson.

Förutom en rejäl minneslucka klagade Färjestadsspelaren över smärtor i bröstet när han kom till sjukhuset. På sjukhuset gjordes en skiktröntgen av huvud, nacke och bröstet under gårdagskvällen.

– Jag pratade med sjukhuset för en stund sen och det finns inga tecken på någon skada på något organ och inte heller på revbenen eller lungorna. Mathias har förstås en hjärnskakning och även en ytlig blödning, säger Bosse Lindwall.

Färjestads läkare säger dock att gårdagens skadetillfälle var ett av de allvarligaste han varit med om under sina 14 år som läkare för laget.

– Jag var med när Sergej Fokin tacklade en Timråspelare medvetslös här i Karlstad, den var också mycket allvarlig, minns Lindwall.

Rekordkväll

För Mathias Johansson skulle gårdagskvällen ha blivit en festkväll, var det tänkt. Johansson satte klubbrekord i antal matcher för Färjestad i sin 675:e match för klubben. Men rekordkvällen blev alltså inget att minnas.

– Vi sa direkt till varandra att vi skulle vinna matchen för Mattes skull. Det känns orättvist att han inte fick slutföra matchen.

Färjestads spelare såg olyckliga omständigheter i tacklingen, men var även till viss del kritiska mot Enström.

– Han menade inte att döda honom, men man får stå för vad man gör. Det var brist på respekt att fullfölja tacklingen, tycker Wallin.

Mathias Johansson fick stanna kvar på sjukhuset för observation över natten, men mådde bättre när hans hustru lämnade sjukhuset i natt.

– Han hade väldigt ont i revbenet, men var i alla nästan helt klar i huvudet igen. Han frågade hela tiden hur det hade gått i matchen, berättar Nina Johansson.

Fler fula tag i slutspelet

Patrick Kipler ([email protected])