Anrell: Han blev våldets senaste offer i slutspelet

HOCKEY

KARLSTAD

Det var årets otäckaste tv-bilder.

Mathias Johansson låg på isen helt medvetslös efter en våldsam tackling mot huvudet. Hockeyvåldets senaste offer.

Benen skakade som på Ingemar Johansson på de där klassiska bilderna efter Floyds fruktansvärda knock.

Om man för en enda sekund glömmer bort att ishockey är en livsfarlig sport så blir den just livsfarlig.

Mathias sträckte sig efter en puck i mittzonen.

Det är alltid då det är som farligast, ingenting är så sårbart som en hockeyspelare som försöker nå en puck, sträcker sig och böjer ner huvudet.

Tobias Enström kom från höger i full fart. Han satte upp axeln – med stenhårda axelskydd – mot Mathias huvud. Kraschen blev våldsam. Mathias huvud kastades bakåt, innan det kastades i isen.

Sen blev det helt tyst.

Alla såg vad som hänt utom märkligt nog Modos spelarbås som reste sig upp och skrek – av vrede för att domaren höjde handen i luften och markerade utvisning.

Var det ett regelbrott?

Ja.

Var det avsiktligt?

Ja, det var riktat mot huvudet. Du ansvarar själv för dina tacklingar.

Johansson en av de snällaste

Var det avsiktligt att skada?

Nej, det tror jag inte. Tobias Enström är ingen buse. Han var möjligen övertänd, idiotiskt dum, livsfarlig. Men ingenting kan få mig att tro att han gjorde det här för att skada sin motståndare. Det finns inga spelare i elitserien som skulle vilja skada Mathias Johansson, han är känd som en av seriens absolut snällaste spelare – på isen och utanför. Jobbig att möta, visst, men inte på ett sätt så att han är värd nån form av hockeyvåld.

Scenen som följde efter tacklingen var vidrig.

Färjestads läkare Bo Lindwall rusade in på isen. Framme vid den liggande Johansson vinkade han i, vad som såg ut som panik, efter hjälp. Han rensade Johanssons svalg för att skapa fria andningsvägar. Johansson utstötte bara rosslande, kvävda ljud. Färjestadsspelarens kropp darrade okontrollerat i 45 sekunder. Han var medvetslös och hela kroppen hade kramper.

Det syntes att alla fattat att den här gången var det allvar.

Även spelarna i Modos bås.

Tackling mot huvudet lyder termen. Så heter brottet.

Den skyldige är Tobias Enström. 21 år. Född i Nordingrå. 178 centimeter lång. 80 kilo tung. Ingen buse. Men plötsligt den 17 mars 2006 känd för att ha skadat en motståndare så illa att han faktiskt kunde dött. Medvetslöshet och stängda andningsvägar bedöms av matchläkaren som ”primärt livshotande”.

Enström satt ensam inne i sitt omklädningsrum efteråt. Ville inte prata med media. Mådde inte bra.

Du ansvarar för dina handlingar på isen. Om du viftar med klubban så att den tar i ansiktet så skadas motspelaren – och du själv straffas därför att du ansvarar för vad du gör.

Likadant med tacklingar som är farliga.

Det handlar om respekt för sina motståndare.

Ser du ett nerböjt huvud så tacklar du inte. Då hinner du stanna upp – och kan aldrig skylla på att det handlar om några hundradels sekunder.

Det handlar aldrig om några hundradels sekunder. Det handlar om respekt. Respekt för andra spelare, för motståndare, för sporten ishockey.

Utan den respekten dör sporten.

Påminde om tacklingen på Näslund

Det man tänkte var ju att tacklingen påminde väldigt mycket om när Steve Moore tacklade Markus Näslund. En tackling som ledde till Todd Bertuzzis hämnd. En hämnd som skadade Moore så illa att han höll på att dö och som fortfarande skakar om kanadensisk hockey. Det fanns de som inte tyckte att Bertuzzi borde fått vara med i OS.

Jag hoppas att ingen i Färjestad tar sig rollen som Bertuzzi. Det vore vansinne. Det vore tjänstefel av coacher, det vore en skam för svensk hockey. Hämnd hör inte hemma i den här sporten. Hämnd är för farligt.

Färjestads coach Per-Erik Johnsson sa det kanske bästa som sas efter matchen, när han skulle kommentera Johanssons skada och Enströms brott:

– Det kanske är lite synd om bägge två...

Antagligen. Men antagligen finns det inte ens tid för hämnd för Färjestads spelare. Tobias Enström är avstängd i matchen i morgon.

Några fler matcher blir det inte för Modo i år.

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM