CHOCKTRION

Nordström, Jönsson & Rhodin - nyförvärven som väckt liv i Färjestad

Foto: JOHAN EKLUND
GIGANTERNA Tre rutinerade herrar - Peter Nordström, Jörgen Jönsson och Thomas Rhodin - har fått Färjestad att återuppstå, skriver Sportbladets Lasse Anrell. "Nu är han härföraren, lagkaptenen, powerplaygiganten, boxplaygeniet - kanske är han rent av världens bästa boxplaycenter", säger Anrell om Jönsson.
HOCKEY

Här är Färjestads slutspelskupp:

Jörgen Jönsson.

Peter Nordström.

Thomas Rhodin.

Tre nyförvärv som chockar Hockeysverige.

Modo vek ner sig i går.

Modo vek verkligen ner sig på ett fysiskt helt synligt sätt och på ett mentalt ännu mera tydligt sätt.

Det var faktiskt lite pinsamt för Modo. Ungefär som vid andra matchen - även den i Karlstad - när de förlorade med 7-0.

Mannen som symboliserade hela Modos nervikning var nummer 16 - Rastislav Pavlikovsky.

Han kan inte ha varit nöjd med matchen i går. Harald Lückner kan inte ha varit nöjd med Pavlikovskys match. I själva verket borde båda skämmas. Pavlikovsky för att han skitade ut sin tröja. Lückner för att han inte bänkade slovaken.

Jag tror aldrig jag har sett en mera loj spelare på den här nivån. Pavlikovsky alibikämpade inte ens. Vid Färjestads första mål gjorde han ett felpass i powerplay så att Färjestads Pavel Patera fick tag i pucken och åkte mot Modos mål.

Patera är inte snabb. I själva verket är han långsammare än en slow motionrepris.

Sen han kom till Färjestad har han varit så loj att i förrförra matchen bänkades han i två perioder. Sen dess har han varit betydligt bättre.

När han hade tagit pucken från Pavlikovsky och åkte ohyggligt långsamt mot Modos mål åkte slovaken b-e-t-y-d-l-i-g-t långsammare bakom och tittade på. Patera hann till och med göra en fint framför mål innan han slog in pucken. Det var verkligen pinsamt.

Krizan har inte pallat för slutspel

Luften gick uppenbarligen ur Pavlikovsky och ur Modo när klubbledningen beslutade att skicka hem honom och Jan Pardavy efter kvartsfinalerna på grund av artistskatten. Det var game over redan där.

Luften gick tydligen ur Per Svartvadet och Andreas Salomonsson då också. De har varit stora besvikelser i slutspelet. Självklart är Modo chanslöst när de fyra nyckelspelarna inte levererar.

Och Karol Krizan har inte heller pallat för slutspel.

Han har lång väg att gå till att vara den stjärnmålvakt vi trodde han var under grundserien. Från att ha varit seriens bästa målvakt har han varit slutspelets ojämnaste.

Briljant i går, men även han la av i går när han såg hur Modo vek ner sig. Något verkade dö inom honom när han såg Pavlikovsky svika sitt lag.

För Färjestad är situationen annorlunda.

Totalt annorlunda.

Spelade ut Modo

Utan den hjärnskakade Mathias Johansson och utan Jesper Mattsson, som plötsligt strax före matchen insåg att han hade en skakig mage, lyckades de ändå spela ut Modo.

Mikael Johansson tog båda rollerna och spelade ett stort centerspel. Han var konstant bara en smula överambition från att hamna i i protokollet både för assist och mål.

Färjestad var totalt överlägset.

Främst är det de tre nyförvärven Jörgen Jönsson, Peter Nordström och Thomas Rhodin som är orsaken. Peter Nordström och Thomas Rhodin har snabbt lappats ihop av någon lokal kvacksalvare efter rätt svåra skador, Rhodin gjorde två mål i går. Nordström skrev jag om redan efter första kvartsfinalen där han var mycket bra. Då skrev jag att han var tillbaka på en 60-procentig nivå. Nu är han uppe i 75 procent. Han har fart, smarthet och energi.

Men framförallt är det nyförvärvet Jörgen Jönsson som ligger bakom det återuppståndna Färjestad.

Efter OS-guldet har han kommit tillbaka som en ny spelare. Nu är han härföraren, lagkaptenen, powerplaygiganten, boxplaygeniet - kanske är han rent av världens bästa boxplaycenter. I går var han totalt överlägsen på isen. T-o-t-a-l-t.

Verkligen totalt.

Två andra spelare som glöms bort ibland är Rickard Wallin som gjorde mål igen. Han är ett sparkapital. Han närmar sig spelet som gjorde honom till NHL-proffs. Och backen Martin Sevc som kom i januari och fått en allt mer dominerande roll är också bra. Han är lite av Fokin och lite av Chara. Han dominerar.

Färjestad är i semi och jag antar att de slår ur underläge där också.

Vinner Luleå blir det Frölunda. Det blir ett klassiskt tungviktsmöte. Vinner Linköping blir det HV71. Det blir också ett klassiskt tungviktsmöte.

Lasse Anrell