Linköping klart för semifinal

Kanonsköt Luleå ut ur slutspelet

HOCKEY

Linköping är klart för semifinal där man ställs mot svenska mästarna Frölunda. Östgötarna gjorde processen kort med Luleå i den sjätte kvartsfinalen och visade upp en ruggig effektivitet.

Sami Torkki och Shane Willis blev tvåmålsskyttar i en match som slutade 2-7.

– Taktiskt och disciplinerat, summerade en nöjd Roger Melin, Linköping-tränaren till Canal Plus.

Pressen låg på Luleå som var tvunget att vinna för att pressa fram en sjunde och avgörande kvartsfinal på torsdag. Men icke.

Linköping fick en drömstart med 0-1 efter 4.37 och sedan 1-2 efter 8.32. Båda målen inprickade av en glödet Sami Torkki.

Luleå mötte hela tiden ett samlat Linköping som när tillfälle gavs kontrade livsfarligt. Just på en kontring tvingades Luleå att dra på sig en straff som januari-nyförvärvet Shane Willis tryckte upp i det vänstra krysset.

Då hade klockan bara tickat 35 sekunder av den andra perioden och än värre skulle det bli för hemmapubliken i Coop Arena.

LHC möter Frölunda

Andreas Holmqvist förvaltade ett numerärt överläge när han skickade upp 1-4 i Luleåmålvakten Tero Leinonen andra kryss. Och om Holmqvists 1-4 var en stänkare, var Ulf Söderströms 1-5 en projektil.

Luleå reducerade genom Fredrik Hynning men det var bata av ren akademisk betydelse.

Shane Willis avgjorde med ett sant konstmål. Den lille forwarden lurade stackars Jan Sandström både en och två gånger och slog sedan liggande in 2-6 efter egen retur.

Urtjusigt och rättvist.

Linköping är klart för semifinal där Frölunda väntar på lördag efter att Patric Blomdahl satt 2-7.

Daniel Lagerqvist