Frölundas plan

Lyxflyg och matlådor – så ska de vinna slutspelet

HOCKEY

28 mil mellan Göteborg och Linköping.

Men glöm att Frölunda tar bussen till Östergötland.

– Nej, vi kommer att chartra eget flyg. Det är det optimala för spelarna, säger tränaren Stephan Lundh.

Foto: marcus ericsson/bildbyrån
Flax Niklas Andersson och kamraterna i Frölunda slipper skumpa de dryga fyra timmarna till Linköping. Nu får de flyga istället. En tripp som tar 37 minuter. Det är en del i förberedelserna för att spelarna ska vara så utvilade som möjligt till matcherna.

Frölunda är en föregångsklubb inom ishockeyn. De har nu varit framme i SM-semifinal i fem år i följd och vet vad som krävs för att lyckas i slutspelet.

Nu gör Frölunda något unikt. De kommer att flyga de 28 milen till Linköping.

En flygresa på 37 minuter.

När planet kommit upp på marsch-höjd är det dags att landa.

– Ja, vi kommer i alla fall att flyga till den första borta-matchen på måndag. Funkar det bra kommer vi att fortsätta flyga till Linköping. Man sliter på kroppen när man åker buss och flyger vi kan spelarna somna i sin egen säng redan vid midnatt, säger Stephan Lundh.

Ladda batterierna

För många kan det tyckas vara lyxigt och kanske överdrivet att flyga 28 mil.

Men den 37 minuter korta flygresan kan vara avgörande när SM-guldet delas ut om fyra veckor, enligt Lundh.

– Att åka buss till Linköping tar 3,5 timme. Blir det förlängning är vi inte hemma förrän mycket sent. Det är ingen bra uppladdning inför dagen därpå när spelarna ska träna igen och ladda batterierna till nästa match, säger Stephan Lundh.

Frölunda har även kommit överens med Landvetter och flygplatsen i Linköping om smidiga rutiner vid incheckning och ankomst.

– Vi tar buss fram till jetplanet på flygplatsområdet och kan flyga iväg snabbt. Samma sak blir det i Linköping där en buss tar oss direkt från landningsbanan till Cloetta Center, säger Lundh.

Äter mat i låda

Frölunda har dock valt att inte gå ifrån rutinen att äta mat i ”lådor” efter match. Mat på en restaurang kan tyckas vara det optimala och skönaste för spelarna.

– Visst kan vi äta på restaurang. Men det tar för lång tid. Vi prioriterar att komma hem så snabbt som möjligt istället. Sedan lagar vi vår egen mat och den är sammansatt efter alla konstens regler, säger Stephan Lundh.

Bär sin egen trunk

I all lyx för spelarna i Frölunda finns fortfarande en del regler som för tankarna till pojklagshockeyn och suddar bort alla funderingar på bortskämda hockeyspelare.

Frölundas spelare ansvarar för sin egen trunk och de bär även trunken till bussen och flyget.

– Vi vill inte göra det för enkelt för dem. Hockeyspelare ska hålla ordning på sina egna grejer. Det är viktigt, säger Lundh.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM