"Tuffare spel i innebandy"

Per Mårts rasar mot domarnivån

1 av 2 | Foto: MATS STRAND
Hårda tag? Här tas Färjestads Emil Kåberg tas bryskt om hand av HV71s Andreas Jämtin i gårdagens semifinalmatch i Karlstad. HVs tränare Pär Mårts tycker att hockeyn har tappat sin själ, och efterlyser hårdare tag. "Ishockey utövas av män i utrustning och då ska man få nudda vid varandra", säger han.
HOCKEY

KARLSTAD

Domarnas sänkta tolleransnivå välkomnas av många, men definitivt inte av alla inblandade.

HV71:s tränare Pär Mårts hävdar att ishockeyn tappat sin själ.

- Jag ser mycket innebandy i Jönköping och den är tuffare än hockeyn är i dag, säger han.

Semifinalen mellan Färjestad och HV71 har målats upp som ett riktigt hatmöte, men första matchen - den i Löfbergs Lila Arena - blev en lugn tillställning.

Ändå dömde domaren Christer Lärking ut 31 tvåminutersutvisningar.

16 för HV71, 15 för Färjestad.

- I andra perioden tror jag att vi spelade 15 minuter i box play. Det är svårt att hitta någon rytm då, säger FBK-tränaren Per-Erik Johnsson.

HV71 förlorade matchen på grund av alla utvisningar - eller rättare sagt oförmågan att utnyttja dessa - men Pär Mårts vill inte skylla den på den hårdare bedömningsnivån.

Har tappat lite själ

- Nej, det är ju lika för alla. Men den stora frågan är vilken hockey som vi ska sälja i framtiden? Vill publiken verkligen se en hockeymatch, där spelarna inte får peta på varandra?, säger Pär Mårts till Sportbladet.

Han tycker att hockeyn tappat lite av sin själ i och med den lägre tolleransnivån.

- Den utövas av män i utrustning och då ska man få nudda vid varandra, tycker jag. Ishockey är en kampsport och jag hoppas att den förblir det även i fortsättningen, säger Pär Mårts.

Och fortsätter:

-Jag ser ofta Jönköping spela innebandy och den är tuffare än ishockeyn är i dag. Det tas och ges mer på innebandyplan.

Efter OS-uppehållet har domarbasen Peter Andersson gett domarna hårdare direktiv och under slutspelet har utvisningarna fullkomligt haglat.

"Ingen överdrift"

- Det är jättebra att man tar bort alla fula grejer, klubbor i ansiktet och sådana saker som absolut inte hör hemma på en rink. Samtidigt får ingenting gå till överdrift, vilket jag tycker att det har gjort nu.

Pär Mårts vill inte sätta press på domarna, men säger att frågan är värd att belysas.

- Jag är inte ute efter några "rasar-rubriker", men det här är ett ämnet som vi ska diskutera. Vi måste bestämma oss för vilken hockey vi vill sälja till publiken.

Fyra av Färjestads mål kom i numerärt överläge, men HV71 lyckades inte utnyttja ett enda.

Besviken tränare

-Vi gjorde ingen bra match, helt enkelt. Jag är egentligen inte nöjd med någonting där ute. Alla kan bättre, säger Pär Mårts.

Han konstaterar att HV71 inte lyckades hitta tempot ute på isen i den första semifinalen.

-Vi lever mycket på att spela en frejdig ishockey, men i dag syntes inte mycket av den. Tyvärr. Men det är bara att ta nya tag till nästa match, säger Pär Mårts.

Han behöver inte vänta länge.

Redan i morgon ställs lagen mot varandra, den här gången i Kinnarps Arena

Det här har domarna blivit hårdare på

Patrik Thornéus