Viktigast i går: Hannula is back – OS-psykosen verkar vara över

HOCKEY

LINKÖPING

I kvartsfinalerna var det så kallat "krig".

Nu är det semifinal och fred - och en sport som tränarna säger är snällare än innebandy.

Viktigast i går: att Mika Hannulas OS-psykos verkar vara över.

HV 71 vann den andra semifinalen mot Färjestad och om det är egentligen inte så mycket att säga. I bland är ishockey väldigt enkelt. I bland blir det så tydligt. HV realiserade det som med Hardy Nilssons ord brukade kallas att agera istället för att reagera.

Hur gör man det?

Man visar att man är den som tänker driva den här matchen, att man vet att man måste vara bäst, att man tänker vara först i alla närkamper. HV var borta första tio minuterna men sen hände något och de viktiga spelarna började agera istället för att reagera på Färjestads rörelser.

Vilka var det som agerade?

Andreas Karlsson? Ja visst. Ett mål och en assist. Karlsson - värmlänning - har gjort åtta mål på Färjestad i år.

Andreas Jämtin? Nja, några missade frilägen men inga korkade utvisningar i alla fall.

Stefan Pettersson? Ja, ett mål, många bra rörelser.

Per Gustafsson? Ja, stark dominans i försvaret.

Ni såg väl Thörnbergs 2-1?

Björn Melin? Ja, absolut. Hans självförtroende är nödvändigt i dagens HV. Han vågade när de andra såg skitskraja ut under matchinledningen. Han lyckades. Han visade att det går.

Mattias Remstam? Verkligen, även om det var lite rörande att se hans friläge i tredje perioden när han blev ikappåkt av Jonas Höglund. Det var som att se en snigel tävla med en sköldpadda. Sköldpaddan vann.

Johan Davidsson? Självklart, det var hans bästa match på hela slutspelet, han har ett slags osynlig dominans som börjar bli en realitet igen. Ett slags småländsk lågbudgetvariant av Jörgen Jönsson.

Daniel Grillfors?

Niklas Hjalmarsson?

Mmmm... rookisarna från Västerås och Eksjö var briljanta. Det är stort att se okända spelare kliva fram i ett slutspel.

Och ni såg väl Martin Thörnbergs 2-1-mål med en fint mellan sina egna ben och ett iskallt avslut. Det såg ut som världsklass. Sånt där som Peter Forsberg gör. Thörnberg såg lite generad ut i omklädningsrummet när målet vevades på tv. Världsklass. Visst. Men egentligen kan väl inte Thörnberg sånt där...?

Sen såg väl Thörnberg något mindre kaxig ut när tv visade hur föll handlöst när Färjestads Per Hållberg sa bu åt honom. Så kan det gå.

Men så de två viktigaste:

Stefan Liv? Självklart. Hans målvaktsspel var förstklassigt i går. Matchavgörande. Efter 19.39 i sista perioden räddade han Jesper Mattssons skott liggande i luften. Han var stabil och lugn hela tiden när Färjestad försökte störa honom. Första matchens taktik med att ha Per Ledin framför mål konstant hade bytts ut mot att ha Per Ledin i knät på Liv hela matchen. En gång lyckades det; Ledin gjorde 2-2 med en unik ickefint när han bara körde rakt in i Liv. Det är också en sorts hockeykonst. Konsten att göra teknik av sin icketeknik.

Johansson "snyggast" i FBK

Men hur gick det för Mika Hannula? undrar ni kanske.

OS-hjälten Mika Hannula?

Jag kan meddela att han gjorde sin bästa match sen jul. Hannula is back. Han tacklade och hakade så att Thörnberg kunde göra sitt världsklassmål. Han jobbade ohyggligt hårt hela matchen och fick för första gången på mycket länge med sig pucken.

Jag antar att det är för tidigt att säga att Hannulas OS-psykos är över, men mycket tyder ändå på att det kanske kan vara så. Hårt arbete räcker långt. Men det är nog hårt arbete utan press som löser upp krampen som Hannula lidit av.

Kanske skulle man kunna säga att det är känslan av att det är fred och inte ett personligt krig som skapar vinnaren Hannula igen. Ett personligt krig mot alla som tyckte att han inte platsade i OS-laget kanske...?

Det här var rond två i den här fredliga uppgörelsen mellan två skickliga hockeylag.

Den värsta slutspelsschablonen "krig" vilade i går. Bra så. Jag gissar att vi nu får se två hemmalag som dominerar kraftigt hemma och etablerar reaktionshockey på bortaplan.

Agera kontra reagera.

Färjestad då?

Snyggast var definitivt Mikael Johansssons helt öppnande pass till Pelle Prestberg i första perioden. Annars var det jämntjockt.

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM