’Ge böter till HV-filmarna’

Färjestadspelare rasar – kräver hårdare straff

HOCKEY

KARLSTAD

Färjestad går till attack mot HV 71.

Per Ledin och Emil Kåberg anklagar dem för att filma.

Nu vill de att spelarna ska straffas av disciplinnämnden.

– Ge dom som fuskar böter, säger Kåberg.

Foto: Mats Strand
oklara nivåer Tre semifinaler – tre olika domare. Här är det Thomas Andersson som reder ut en situation med Mattias Remstam.

Martin Thörnberg, Mika Hannula och David Petrasek är de främsta måltavlorna för irritationen.

– Det finns ju TV-bilder som avslöjar dem och när man håller på som de håller på måste man få ett hårt straff. Ena sekunden verkar det som om de måste ta ut båren på isen, men sen är de med i nästa byte igen, säger Ledin.

Utnyttjar situationen

Ledin och Kåberg går under namnet Bruise brothers – bröderna blåmärke – i Färjestads omklädningsrum och har gjort sig kända som två obekväma spelare på isen. De välkomnar de nya hårdare domarbedömningarna.

Men en del utnyttjar situationen för mycket, menar de.

– Det finns spelare som får en slashing mot byxorna, men sen slänger sig och tar sig mot ansiktet. Det har blivit lätt att få med sig en utvisning. Det börjar bli lite som i fotbolls-VM som när den där fotbollsspelaren fick en boll på låret men kastade sig och tog sig mot ansiktet, säger Kåberg.

–?Hannula är en otroligt duktig och snabb spelare, men han ramlar otroligt lätt därute. Och Petrasek stupar och har jätteont. TV-bilderna har ju redan visat hur Thörnberg håller på. Det är för jävligt när man sätter det i system att köra ”Döende svanen” hela tiden, säger Ledin.

”Ömsesidigt”

HV-forwarden Andreas Jämtin tycker inte att Färjestadsspelarna är helt oskyldiga när det gäller filmningar de heller.

– Det är ömsesidigt. Jag tycker Färjestad filmar och ramlar rätt bra också. Jag kan ta ett exempel när jag och Rickard Wallin åker ut. Då lägger han sig ned på isen och lurar domaren.

Vad tycker du man ska göra åt problemet?

– Domarna och ligan måste ta tag i filmningarna. Nu är det mer utbrett att man ska lägga sig ned och försöka få en utvisning. Det är inte rättvist att en match ska avgöras på grund av en filmning, säger Jämtin.

De tre första SM-semifinalerna har dömts av tre olika domare, något som spelarna inte tycker är helt lyckat.

– Som det är nu så blir det så olika nivåer, säger Ledin.

Allt om semifinalerna:

Patrick Kipler ([email protected]), Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM