Karlsson är HV:s genidrag

Lasse Anrell: FBK:s gnäll är barnsligt

HOCKEY

KARLSTAD

Semifinalserien mellan HV 71 och Färjestad håller på att utvecklas till ett hjärnornas krig.

Ett slags strategisk spel på en mycket hög nivå.

Jag var helt säker på den analysen - tills jag insåg att vi sett en match med sju skitmål och ett ofattbart, nästan overkligt flytmål som inte ens borde vara möjligt men som avgjorde matchen.

Så mycket för den analysen, alltså.

Det jag såg - mellan alla skitmål - var en strategisk positionering a la HV 71.

Det är sånt man kan ägna sig åt på bortaplan, när man inte har en hemmapublik som kräver att man ska föra matcher. I Jönköping senast försökte Färjestad aktivera strateger som Per Ledin och Emil Kåberg. Markera, störa, vara jobbiga - skapa kaos.

Det gick ganska bra. En av förutsättningarna för att det ska lyckas är man inte själv hamnar i utvisningsbåset. Ett delmål är att motståndarna gör det.

I går var det HV 71:s tur att spela på det här sättet. Det är mot den bakgrunden vi ska se Färjestadsspelarnas ilska över att HV:s spelare filmar eller gnäller eller är allmänt obehagliga.

Inte bra hittils

HV 71 har den här finalserien gjort Jens Karlsson till ordinarie. Det har förvånat en del. Karlsson är en primitiv spelare. Han ansågs inte tillräckligt bra för att platsa i Frölunda förra säsongen, därför spelar han i HV där han haft ett år som inte placerat honom i topp i någon av de viktigare statistiktabellerna.

Men nu spelar han med Andreas Karlsson och Stefan Pettersson. Två klasspelare. Två klasspelare och en kass spelare, om man vill vara elak. Men Karlsson har andra funktioner. Han deltar mycket aktivt i att skapa förvirring i Färjestads lag. I går lyckades det:

Karlsson pratade och störde.

Karlsson filmade och störde.

Karlsson hakade och störde.

Karlsson flinade och störde.

Han gjorde i princip allt - utom att hamna i matchprotokollet, inte ens som utvisad. Det är spelare som Andreas Jämtin som fått mest uppmärksamhet i media för sitt destruktiva spel. Men jämfört med Karlsson är han en primadonna. I går var Karlsson briljant. Just för att han inte syntes. Det enda som syntes var det kaos han skapade.

Fulast i går i HV var Martin Thörnberg - Peter Forsbergs jämlike i förra matchen - som den här gången utmärkte sig genom en stenhård tackling av Pelle Prestberg som inte var i närheten av pucken. Det var farligt gjort. Det borde han bli avstängd för.

Annars var det en snäll match.

Lite gnälligt, lite känsla av att Färjestad var dåliga förlorare.

Jag tycker att spelare som Ledin och andra ska hålla sig för goda för att gå i fällan och tjafsa om filmningar. I Jönköping senast var det ju Färjestadsbacken Sevc som filmade och sen blev så arg när han inte fick tillräcklig utdelning för sitt filmande och gjorde fuck you-tecken som tack.

Barnsligt, om ni frågar mig.

Ungefär lika barnsligt som tjafset i går.

Ska döma för det som de ser

Däremot finns det en poäng i kritiken om att dagens domarnivå öppnar för filmningar. Spelarna har inte lärt sig än hur de ska hantera domarnas nolltolerans. De hjälper gärna till när de känner en klubba i närheten av kroppen.

Men det är domarnas jobb att bara döma för de de verkligen ser. Jag tycker de är rätt bra på det. Men kanske är det dags att ta en eller annan utvisning för filmning också. Det skulle avskräcka de värsta aktörerna.

Färjestad förlorade för att de var för tafatta på slutet.

De hade HV i brygga när de kraftigt dominerade tredje perioden. Men sista minuterna vek de ner sig. Efter 19.01 tilläts Johan Davidsson stå helt ren med öppet mål. Han blev dock så förvånad över Färjestads generositet att han tog en evighet på sig för att skjuta.

19.20 fick Lars Jonsson skjuta från blå linje och Jörgen Jönsson gick halvhjärtat ner på ena knät och täckte skott a la Håkan Loob - och Mika Hannula kunde styra pucken i mål.

19.35 hade Pelle Prestberg chansen att trycka till - en så kallad tackling, Pelle - Per Gustafsson nere i HV-zonen, men tittade på när Björn Melin istället frispelades och sen gjorde 5-3 i öppet mål.

Så generöst får de inte spela i morgon.

Allt om semifinalerna:

Lasse Anrell