Massflykt till NHL hotar succélaget

HV 71 kan tappa nio spelare efter säsongen

HOCKEY

LEKSAND

På väg till SM-final. Etta i elitserien.

Men framgångarna för HV 71 har en mörk baksida.

De riskerar att tappa nio spelare till NHL i sommar.

- Jag sonderar redan terrängen efter ersättare, säger sportchef Fredrik Stillman.

Foto: KAI REHN
På väg ut Stefan Pettersson har visat storform in SM-slutspelet, men nu kan han och åtta andra tongivande spelare vara på väg bort från HV 71. Till sommaren kan Jönköpingsklubben vara ordentligt försvagad.

HV 71 har till stor del byggt ett lag av spelare mellan 20-28 år. Spelare som har landslagsmeriter och de flesta är även tingade av ett NHL-lag.

I sommar träder de nya NHL-reglerna i kraft fullt ut.

Nu måste NHL kontraktera sina draftade spelare som är över 21 år innan den 1 juni annars blir spelarna allmän vara på NHL-marknaden.

Pettersson högvilt

Det kan innebära kaos i elitserien i allmänhet och HV 71 i synnerhet.

HV 71 har nämligen nio potentiella NHL-spelare i laget. Och det är inga utfyllnadsspelare som HV 71 tappar.

Bland de som är högvilt bland NHL-klubbarna märks poängkungen Stefan Pettersson. Förstemålvakten Stefan Liv, bäste centern Andreas Karlsson, Björn Melin som gjorde 34 poäng i grundserien, och landslagsbacken Lasse Jonsson.

- Som jag har förstått det är Liv och Melin nära så jag har nästan räknat bort dem. Sedan får vi se vad som händer, säger Fredrik Stillman, sportchen i HV 71.

En skräll är att Johan Halvardsson och Andreas Jämtin också är nära NHL.

HV kan inte agera

- Vi tittar på tre forwards i Europa. Det är Igor Grigorenko, Jari Tolsa och Andreas Jämtin. Blir det bara plats i farmarlaget kommer vi nog att försöka plocka över dem, säger Håkan Andersson, Detroits talangscolut i Europa.

Jämtin själv är mycket fokuserad på NHL och Detroit.

-Ja. Jag vill verkligen dit. Jag kan tänka mig att spela några år i farmarligan innan det blir NHL. Det stör mig inte. Som det känns nu åker jag över i höst - om jag nu får kontrakt, säger Andreas Jämtin.

- När övergången är ett faktum till NHL kan jag agera. Men visst sonderar jag terrängen. När man spelar bra och har spelare som är attraktiva, säger Fredrik Stillman.

Tomas Ros