Anmälda för rasistattack

Oduya häcklades av publiken - igen

HOCKEY

LINKÖPING

Attacken fortsatte mot Frölundas Johnny Oduya i går i Linköping.

Två unga Linköpingsfans är nu polisanmälda för hets mot folkgrupp efter att ha gjort apljud mot Johnny Oduya.

- I straffskalan finns fängelse, säger Per-Åke Olsson, vakthavande befäl i Linköping.

Hånad Två personer i Linköpingsklackan skanderade apljud mot Frölundas Johnny Oduya i gårdagens match. Polis noterade attacken och nu är de två i publiken anmälda för hets mot folkgrupp.

I förra semifinalen i Linköping hånade delar av Linköpingspubliken Frölundas back Johnny Oduya.

"Ooo, Oooo, Oooo, Oduya, Ooo, Oooo, Oooo, Oduya". Ramsan var tydlig och var givetvis ett hån mot Oduya.

Polis noterade attacken

Inför den fjärde semifinalen i går mellan Linköping och Frölunda hade Linköping satt in extra vakt- och polisresurser för att få bukt på problemen.

Men redan i den första perioden hördes två personer, födda 1983 och 1982, utstöta apljud mot Johnny Oduya. Polis noterade angreppen.

- Vi har fått in en anmälan om hets mot folkgrupp i Cloetta Center. Två personer har gjort apljud när Johnny Oduya hade pucken. Ljuden var tydliga och personerna identifierades omgående av polis, säger Per-Åke Olsson, vakthavande befäl i Linköping.

Motgång och framgång

- Vi har inte gjort någon tvångsåtgärd mot de brottsmisstänkta. Nu ska vi höra vittnen och inleda en förundersökning. I straffskalan finns fängelse, säger Per-Åke Olsson, vakthavande befäl i Linköping.

För Linköping är polisanmälan en motgång och en framgång.

De extra resurserna har fungerat - men samtidigt fortsätter delar av Linköpings fans att skämma ut sig.

Det kan straffa klubben.

- Sist delade vi ut ett gult kort till Linköping. Om man ska följa ordningen så är det väl rött kort nu. Men jag vill prata med Linköping under söndagen och även gå igenom vad som har hänt innan Ishockeyförbundet beslutar om vad som ska hända, säger Michael Englund, generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet.

Ishockeyförbundet har utrymme i sina tävlingsbestämmelser att beordra Linköping att spela nästa hemmamatch utan publik eller i annan arena än Cloetta Center.

"Lyckad satsning"

Linköping kände i går kväll till polisanmälan.

- Ja, det gör vi. Och jag kan garantera att de två som är brottsmisstänkta inte kommer in på våra hemmamatcher något mer den här säsongen. Sedan måste jag säga att vår satsning har lyckats. Nu lyckades vi få fast två personer som försöker förstöra för föreningen, säger Anders Mäki, tf klubbdirektör.

Tomas Ros