Stjärnsmällen blev guld värd

Knockades av Stevens – nu är han Linköpings hjälte

Foto: LASSE ALLARD
på benen igen NHL-tuffingen Scott Stevens knockade Shane Willis med en monstertackling 2001. Indirekt har den tacklingen tagit Willis till Linköping – där han nu är på väg att leda laget till final.
HOCKEY

LINKÖPING

I NHL är Shane Willis känd för att vara en av Scott Stevens tacklingsoffer.

Karriären kunde ha tagit slut efter en monstertackling i mittzonen.

– Jag lärde mig mycket av den tacklingen. Nu är jag mer uppmärksam och en bättre hockeyspelare, säger Shane Willis, matchhjälte i går.

Slutspelet 2001.

Första omgången mellan New Jersey mot Carolina.

Match 2.

Rookien Shane Willis åker i mittzon och har inte kontroll på var New Jerseys spelare är.

Scott Stevens kör över Shane Willis. Willis får hjärnskakning och har spelat färdigt för säsongen. Tacklingen räknas som en av Stevens tuffaste tillsammans med den på Eric Lindros.

– Ja. Stevens är riktigt hård och tacklingen var ren. Men jag lärde mig mycket av det som hände. Man måste ha kontroll och uppsikt på isen, säger Shane Willis.

Efter tacklingen stagnerade Willis karriär. Sedan dess har han inte fått några rejäla chanser i NHL.

Från att ha varit en supertalang blev han ihågkommen som en av Scott Stevens offer.

– Många säger att jag inte är densamma efter tacklingen. Men det vill jag bevisa att jag är. Jag kommer till rinken varje dag och försöker göra mitt jobb, säger Willis.

Och i går var han definitivt på jobbet och rinken.

Har lyft laget

I förlängningen kom han i ett tre mot två-läge efter att Frölunda haft två bra målchanser.

– Jag kom ur läge och valde att lägga pucken mot mål. Jag visste att mina medspelare skulle köra mot mål och det är ofta det blir sådana här där mål i förlängningar, säger Shane Willis.

Nu är Linköping bara en seger från SM-final.

Mycket tack vare värvningen av Willis, som lyft hela laget och gett ett bättre djup i anfallet.

Vill egentligen ha Krog

Men Linköping var nära att missa Willis. De ville värva Jason Krog och var med om en budgivning tillsammans med flera lag.

Men Linköping hade inte ekonomiska muskler att hänga på och Frölunda vann kampen om Krog.

– I dag ångrar jag inte att det blev som det blev. När vi inte fick Krog kom Willis upp på marknaden och han har gjort succé hos oss. En lyckad värvning, säger Johan Hemlin, LHC:s sportchef.

Willis blev utfryst i Davos i vintras. Han fick ingen hjälp med övergången till Linköping och tvingades själv att stå och faxa övergångspapper från Schweiz till Sverige.

– Med det visade Shane att han verkligen ville till oss. Sånt tittar vi mycket på i Linköping. Rätt personlighet är oerhört viktigt för oss, säger Hemlin.

Tomas Ros