”Ingenting kan stoppa Skellefteå”

Wennerholm, Wennman, Wikegård om tre heta hockeyämnen

HOCKEY

1) Linköping går hela vägen, de vinner SM-guld i hockey. Pang bara. Eller?

Mats Wennerholm:

– Ja, jag börjar faktiskt tro det. Jag har följt Linköping nu i

semifinalspelet och det ett är ett lag som har den där rätta känslan att visa alla att de har fel. Inklusive mig själv. Ett skönt gäng som jobbar för varandra och har den där spetskompetensen som avgör i slutändan. Jag är imponerad.

Peter Wennman:

– Ja, nu tror jag verkligen att LHC kan göra det. Gårdagens sudden-seger måste kännas som en dolkstöt i ryggen på Frölunda. Det tycks som om Linköping är mer suget, och laget har blivit bättre och bättre för varje match i slutspelet.

Niklas Wikegård:

– Just så tror jag det blir. Linköping går hela vägen och vinner SM-guldet. Bland annat därför att just LHC (och Färjestad) är de enda lagen i årets slutspel som visat upp den glöd som måste till för att man skall vinna. Annars har årets SM tyvärr mest bjudit på halvtaskigt skådespeleri av en del halvfigurer till hockeyspelare, och matcherna kunde innehålla mer passion när det gäller så pass mycket.

2) Skellefteå lyckas helt otroligt nog missa Elitserien i år igen. Eller?

Mats Wennerholm:

– Nej. Nej och åter nej. Jag har följt Skellefteå alla år de misslyckats. Jag har har sett sammanbrotten, jag har sett den mentala härdsmältan. Men årets lag har ingenting av det. Tränaren Tommy Samuelsson har kastat ut

idrottspsykologerna från båset. Årets lag är byggt av stål och stenhårda psyken. Ingenting kan stoppa dem. Glöm allt annat.

Peter Wennman:

– Det vore tragiskt om så skedde, jag hoppas verkligen att den här gamla härliga hockeymetropolen håller hela vägen nu. Och visst kommer det att ordna sig. Välkommen tillbaka till Elitserien, Skellefteå!

Niklas Wikegård:

– Inledningsvis trodde jag inte på att Skellefteå skulle gå upp, men nu tror jag att laget tar steget till Elitserien igen. Killarna kämpar berömvärt och tappert, har dessutom lite tur på sin sida, samtidigt som en del av konkurrenterna har marginalerna emot sig. Det finns idag inget som talar mot att Skellefteå missar chansen den här gången. No way.

3) Sudden kommer inte till VM. Risk för att fler tackar nej nu efter guldet i OS, att man är proppmätta efter det?

Mats Wennerholm:

– Jag är väl inte så säker på att Sudden nobbar VM.

Han har chansen att bli historisk att ta OS-guld och VM-guld samma säsong. Han har chansen att bli ensam svensk om fyra VM-guld. Känner jag Sudden rätt är det inget han tackar nej till utan väldigt starka skäl. En framgång gör ingen proppmätt - bara hungrig efter mer. Så funkar en sund idrottssjäl. Jag tror på nya guld.

Peter Wennman:

– Jag har fullständig förståelse och sympati för Suddens nej. Mannen är 35 år och släpar omkring ett helt lag på ryggen i NHL. Möjligen får han sällskap av några OS-vinnare till, men det bör bli ett hyfsat lag ändå.

Niklas Wikegård:

– Proppmätta är inte ordet, men låt den gyllene generationen få buga adjö i bästa stil om det är det dom vill. Svensk hockey kan inte låta allt hänga på Sundin, Forsberg, Lidström och Alfredssson. Det dags för nya namn att kliva fram nu och ta för sig. Låt nästa generations spelare anföras av spelare Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Christian Bäckman, Samuel Påhlsson etc. Låt nästa våg av svenska ishockeyspelare få vara med och lära redan till VM i Lettland. Det kommer att betala sig i långa loppet.