Vi pratar - syndaren tiger

HOCKEY

JÖNKÖPING

Hur farlig är en tackling mot huvudet?

Det var det vi diskuterade efter Mattias Johanssons hjärnskakning i kvartsfinalen.

I går pratade vi om det igen.

Ibland känns det som om vi glömmer bort att slutspelet under 99 procent av istiden handlar om hockey och en procent om våld. I går var det 60 minuter briljant slutspelshockey.

Men okej, låt oss ta hjärnskakningen först.

Det sas hårda ord i spelarkatakomberna under Kinnarps arena i går.

David Petrasek, som fått 89 kilo Sevc och tio kilo stenhård armbåge rakt in i huvudet, sa inte så mycket. Han hade ont. Både i nacken och i hjärnan.

- Vad tycker du om att han tacklar dej i huvudet, frågade jag?

-Du får fråga honom. Jag orkar inte prata om det.

Jag gick in till Färjestads omklädningsrum. Sevc alla 89 kilon var försvunna. Men han hade låtit hälsa att han inte orkade prata om det han heller. Fegis, säger jag. Stå för dina handlingar eller låt bli.

Jag pratade med HV 71:s andretränare Göran Flygis Sjöberg. Han pratade lite i alla fall:

-Jag frågade domaren om det blir avstängning av Sevc. Han hånflinade och sa att "det tror jag inte".

Domaren hette  Vinnerborg och är från Ljungby.

Han hade lugnat ner flinandet lite när jag kom dit. Han sa att det blir avstängning en match. Minst. Sevc blir anmäld av honom till disciplinnämnden.

Näst intill en hatattack

Så jag gick vidare till en som verkligen orkade prata. Det var HV 71:s doktor Lars-Göran Hassel. Han gick till - det som på löpsedelssvenska skulle kunna kallas - attack. Hatattack, näst intill. Mot Sevc men också mot Färjestads läkare.

Sånt är mera ovanligt.

Han pratade om hjärnskakningar. Och om att läkare numera låter spelare vara avstängda minst sex dagar efter varje hjärnskakning. Det handlar om läkaretik. Mattias Johansson var borta nästan två veckor. Men Peter Nordström fick läkartillstånd att spela efter i fyra dagar.

-Jag vet inte hur dom räknar där borta i Värmland, det kanske är kortare tid där..., sa Hassel.

Hårda ord för att vara riktade mot en kollega.

Sen pratade han om Sevc:

-Jag är jävligt förbannad. Han siktade mot huvudet. Det är en enorm skaderisk. Jag har sett så många fall. Du kan få allvarliga skador på nacke och hjärna.

Det är farligt, alltså. Hur illa ute David Petrasek var visste ingen i går. Det var allvarligt, men det kunde varit värre.

Det vet alla vi som såg Mattias Johanssson ligga medvetslös på isen.

-Det är fantastisk att Mattias kan spela två veckor efter en sån smäll, sa doktor Hassel.

Det om det.

Jörgen Jönsson är ur form

HV 71 vann matchen även om de förlorade David Petrasek.

Det var en nödvändig seger. Hade Färjestad vunnit i går hade HV sannolikt varit borta från SM-finalen.

Jag såg några uppenbara skäl till att HV 71 vann.

Ett är att Jörgen Jönsson har tappat sin fantastiska form. Han dominerade inte alls i det offensiva spelet i går. Han gjorde inga poäng men flera konstiga ingrepp som en indianpassning framför eget mål och den sanslösa rensningen som orsakade HV 71:s första mål. Båda i boxplay.

Kanske var det formtoppningen i OS som han levde på i början av slutspelet. Kanske är det den som Färjestad får betala för nu.

Alla spelare har svackor men Jörgen Jönssons svackor blir så mycket allvarligare eftersom Färjestad realistisk sett inte går till SM-final utan en Jörgen Jönsson i storform och en förstafemma som levererar. I går var den helt tandlös.

Detsamma kan sägas om lagets viktigaste back Radek Hamr som även han är inne i en svacka. Han hade väldigt lite av fältherrespelet i går. Tappade yta och energi.

Dessutom förstår jag inte coachningen med Mikael Johansson på bänken trots att Pavel Patera var tillbaka i sin loja ineffektiva spelstil i går igen.

HV 71 vann rättvist. Hårt arbete, tuffhet, konsekvens i 60 minuter.

Och så Björn Melin. För två år sen var han en gigant med sin teknik och tuffhet när HV vann SM-guld. Sen fick han sparken.

Nu är han tillbaka. Och i samma form. Hans skamlösa fint av Thomas Rhodin och Daniel Henriksson vid avgörande 7-5-målet var ett av årets svenska hockeymål.

Världsklass.

Lasse Anrell