Frågetecknet är undanröjt - han håller landslagsklass

HOCKEY

LINKÖPING

Det sista frågetecknet är undanröjt.

Tommy Salo håller nämligen landslagsklass igen och Frölunda kommer att få spela en ny SM-final.

I morgon - i Scandinavium - är säsongen över för Linköping.

Allt annat vore ett mirakel.

Linköping hade sin stora chans i går och jag är tämligen övertygad om att spelarna också insåg det när de klev in på isen i ett förväntansfullt Cloetta Center.

LHC har aldrig varit i en SM-final och nu skulle det skrivas historia, var det tänkt. Men redan efter 27 sekunder gjorde Frölundas Tom Koivisto 1-0 och LHC vaknade ur sin sköna dröm till en fasansfull mardröm.

Plötsligt agerade Frölunda som ett mästarlag igen och Linköping som den blyge lillebrorsan från landet, ungefär.

På alla positioner.

Tommy Salos målvaktsstil är som hämtad ur en gammal journalfilm och att den fortfarande håller landslagsklass - år 2006 - är förmodligen ett mysterium för de mest drivna arkeologerna i världen.

Inför slutspelet tvivlade alla på Salos kapacitet, men hans spel just nu påminner faktiskt om tiden före Vitryssland - om tiden då det serverades Salo-pizzor i Surahammar och SOK:s poliser inte alls var lika nitiska som nu.

Det syns även på Frölundas spel.

Även spelarna har - tror jag - tvivlat på Salos förmåga, men det var precis som om alla godkände honom efter hans kanoninsats i Scandinavium senast.

I går lät Frölundas backar LHC:s forwards ta första skottet - och litade på Salo - innan dessa gick till attack och effektivt avvärjde varje andravåg.

Frölunda har en oerhörd kapacitet och det är beundransvärt att laget är på väg mot en ny SM-final trots att spelet framåt inte riktigt fungerar. Lagkaptenen Jonas Johnson ser inte passningsvägarna, Niklas Andersson åstadkommer inte mycket och Tomi Kallio - skarpskytten - har svårt att hitta rätt mellan stolparna.

Poängmässigt, alltså.

Vi är inte dumma, LHC

Det beundransvärda är att Frölundas superkedja i stället tar på sig rollen som grovjobbare och framförallt finländaren Tomi Kallio har visat att han inte bara är en stor målskytt. Det är imponerande.

Hela Frölunda imponerar, förresten - utan att egentligen göra det - och det talar för att laget på nytt spelar SM-final.

Okej, Linköping har vunnit i Scandinavium tidigare, men att laget skulle göra det i en sjunde och avgörande SM-semifinal är inte speciellt troligt.

Frölunda förlorar nämligen INTE två matcher på hemmaplan i en och samma slutspelsserie. Speciellt inte som Tommy Salo agerar med den tyngd som gjort honom till den störste målvakten någonsin i svensk ishockey.

Det vore kul att se honom i VM i vår och med tanke på vad övriga svenska målvakter i elitserien presterat är det inte alls omöjligt att han får chansen.

Åtminstone borde han få det.

lll

Ständigt denna Patric Blomdahl.

LHC hävdar med bestämdhet att klubben inte automatik skickar in honom i slutminuterna - när laget redan förlorat - för att starta slagsmål.

Snälla LHC, vi är inte dumma.

Och framförallt inte blinda.

Minns att Roger Melin använde samma taktik redan under sin tid som tränare i Brynäs.

Det är fult att ljuga, Roger!

Patrik Thornéus