Skellefteå till elitserien

Krekula avgjorde dramatisk match

HOCKEY

Skellefteå AIK är klart för elitserien för första gången sedan 1989.

SAIK vann, med stora problem, borta mot Bofors med 7-4 och bröt därmed förbannelsen som gjort att norrlänningarna missat elitserien de senaste åren.

Stor matchhjälte blev Fredrik Krekula som satte både 4-6 och 4-7.

Foto: Scanpix
Magnus Wernblom firar sitt 4–2-mål.

Det höll på att bli ännu ett drama för Skellefteå.

Laget har de tre senaste åren tappat en elitserieplats trots att man länge lett kvalserien och när Daniel Wessner kvitterade till 4-4 i början av den tredje perioden bävade SAIK-fansen för vad som skulle kunna hända.

Men Fredrik Öberg pangade in 4-5 och sedan tog Fredrik Krekula SAIK till elitserien med snabba mål.

Äntligen, Skellefteå!

Drömöppning

Skellefteå skaffade sig annars en drömöppning i Nobelhallen i Karlskoga. Daniel Branda klackade in Daniel Welsers skottpass men målet godkändes eftersom Branda inte gjorde en sparkrörelse mot pucken.

Då hade klockan tickat i 1.47 och det dröjde inte länge förrän tvåan kom. Libor Prochazka nöp till direkt på ett diagonalpass från Johan Åkerman i powerplay efter endast 2.54.

Som inte det var nog satte Daniel Welser 0-3 efter 4.48 och hemmamålvakten Henrik Tojkander fick nog. In kom Mikael Andersson – och höll tätt resten av perioden då Bofors helt plötsligt fick liv igen.

Wessner tvåmålsskytt

SAIK darrade och fick se Niklas Zetterström och Nicholas Angell reducera två gånger i en målfest som innehöll fem mål de första tio minuterna.

Magnus Wernblom slog visserligen in 2-4 via retur men Bofors och framförallt Daniel Wessner gav den tillresta SAIK-klacken all anledning att bita på naglarna.

Forwarden vallade in 3-4 via en Skellefteå-skridsko och slog sedan in 4-4 bara 13 sekunder in på den tredje perioden.

Men det hjälpte alltså inte. Skellefteå vann med 7-4 och är klart för elitserien.

Daniel Lagerqvist