MIRAKELMINUTEN

Lasse Anrell: Ofattbart tafatt - men ändå helt otroligt magiskt, FBK

Foto: MATS STRAND
HOCKEY

JÖNKÖPING

Det var nånstans där efter 18 minuter i tredje perioden som jag blev fullständigt övertygad om att Färjestad faktiskt inte kunde vinna den här matchen.

Jesper Mattson sköt matchens kanske bästa skott - men Stefan Liv gjorde en osannolik räddning.

En minut senare hade allting vänt. En mirakulös minut ändrade allting och Färjestad var i SM-final. Precis som de alltid är...

Det var en av de där osannolika hockeymatcherna. En av de där som hade allt.

Jag antar att ni som såg den framför tv-apparaterna var beredda att räkna ut Färjestad - det var vi som var inne i Kinnarps arena också. Det fanns verkligen ingenting som tydde på en vändning.

HV 71 kontrollerade ju matchen - trots ett baklängesmål redan efter 17 sekunder när Jörgen Jönsson gjorde 0-1 efter ett schabbel av HV-backen Lars Jonsson.

Han var en syndabock, på sitt sätt, den här kvällen, fast hans klanteri gav inte lika stora rubriker och lika stor ångestfaktor som en helt annan syndabock skulle göra ett par timmar senare.

HV kom tillbaka och gjorde 1-1 tack vare Andreas Karlssons teknik och smarthet. Radek Hamr och Nikos Tselios hann inte med.  HV 71 gjorde 2-1 tack vare Andreas Karlssons teknik och smarthet igen. Han dribblade sig fri och Färjestads back Per Hållberg gjorde ett misstag som kunde blivit ödesdigert.

En fantastisk match

3-1 gjorde Martin Thörnberg efter en fantastisk pass av Mika Hannula. Fyra Färjestadsspelare - Mathias Johansson, Per Hållberg, Thomas Rhodin och Rickard Wallin - stod bara och tittade på. Ofattbart tafatt.  

Just då såg verkligen inte Färjestad ut som ett lag för SM-final. De såg trötta och lite tafatta ut. Det hade varit en fantastisk match så långt men det såg ut som om HV var lite smartare, lite mera fysiska och lite duktigare på att försvara sig.

Och det märkliga var att så såg det ut ändå fram till slutet.

Ända fram till den där magiska minuten...

Jag trodde själv att det var omöjligt. Att det aldrig skulle kunna hända. Färjestad går alltid till final men även den sviten måste få ett slut nån gång.

Efter 18.22 var jag helt säker på att den var slut när Jesper Mattsson sköt det där perfekta skottet som Stefan Liv räddade med en blixtsnabb spagaträddning vid vänstra stolpen.

Inget mål ens då. Det var en sån kväll. Trodde jag. Det kändes fortfarande som om det här var HV:s kväll...

Men 19.00 kom Jonas Höglund, av alla spelare, fri. Plötsligt låg pucken där. Ett närskott och Mister Osynlig sköt perfekt och det var verkligen 3-3. Jag undrade varför Johan Davidsson som var där inte gjorde någonting. Vad som helst. Ett rapp. En slashing. Vad som helst som hade räddat ett givet mål. Men nej.

Och så 45 sekunder senare; Björn Melin tycker att han har chansen att göra som han gjort hela matchen och hela slutspelet. Att våga.

Sorgligt för Melin

Han gör det och han gör det naturligtvis helt vansinnigt och hans dribbling bryts och det är de rutinerade Peter Nordström och Rickard Wallin som avslutar den vansinnigheten med att göra segermålet 4-3. Det var lite sorgligt för Björn Melin. Han var strålande i 59 minuter - sen blev han en syndabock som kommer att få leva med den där minuten resten av sitt liv.

Var det rättvist att Färjestad vann?

Ja, det är alltid rättvist när spelare och inte domare avgör. Det var spelarna som avgjorde i går.

Varför vann Färjestad?

De hade spelare som förmådde hålla fokus ända till slutet. Fotbollsmatcher avgörs nästan alltid på slutet, detsamma gäller viktiga hockeymatcher. Att just en spelare som Peter Nordström kunde spela en avgörande roll är ingen slump. Jag tror att han såg hur Björn Melin gick rakt in i fällan. Han väntade och hans smarthet och rutin fällde HV.

Var det synd om HV 71?

Ja, självklart. De har gjort ett strålande år. Särskilt före jul. De var årets bästa elitserielag, Men de var inte bäst när det gällde. Backskadorna och en ödesdiger minut fällde dem.

Har Färjestad nån chans mot Frölunda?

Självklart. Färjestad har en formkurva som är på väg uppåt. De har en trupp där tre kedjor kan leverera. Frölunda har en. Det bör fälla avgörande.

Hur ska ni slå Frölunda, frågade jag tränaren Per-Erik Jonsson.

- Ingen aning, jag har inte sett dom sen i höstas när jag såg dom nån sväng. Men det finns väl video antar jag...

Hur går det?

Det kan komma märkliga magiska minuter som ställer allt på huvudet, men mitt tips blir ändå:

Färjestad vinner med 4-2.

Färjestads finalväg - sekund för sekund

Lasse Anrell