Kungen av Karlstad

Avgjorde semifinalrysaren- nu vill Wallin visa sig värd NHL

Foto: JIMMY WIXTRÖM
På gågatan Rickard Wallin är den ende i Färjestad som spelat alla matcher i år. Waillin var i fjol i Minnesotas organisation i NHL, men fick inte spela fler än 19 NHL-matcher.
HOCKEY

KARLSTAD

Samma dag som elitserieserien startade kom han hem.

Nobbad av NHL.

Ett halvår senare är Rickard Wallin, 26, hela Karlstads stora hjälte.

- Det har varit ett jobbigt år mentalt. Det var inte tänkt att säsongen skulle se ut så här, säger Wallin.

Det har varit ett hektiskt sista dygn för Wallin efter fullträffen som tog Färjestad till lagets sjätte raka SM-final.

Mobiltelefonen har ringt och vibrerat i stort sett oavbrutet sen i torsdags kväll. Samtal och sms har avlöst varandra.

- Personligt rekord för min del, i takt med att jag raderade gamla rann det in nya hela tiden. Bland annat fick jag ett av Uffe Söderström i Linköping trots att de precis åkt ur slutspelet mot Frölunda, det var stort. Sen blev det en del samtal också, bland annat med morsan och farsan.

Två mot ett-läge

Någon riktig bild av den avgörande fullträffen mot HV 71 hade inte när Wallin när han lämnade Jönköping. Den fick han först i går när han fick se TV-bilderna.

- Jag tror jag uppfattade att det var ett klarare två mot ett-läge än vad det i själva verket var. Lasse Jonsson var ju nästan i fatt och det visar bara hur fantastiskt Nordströms pass var - det lurade nästan mig också, säger Wallin.

Firade SM-guld

Den som kan sin hockeyhistoria minns att han 2001 blev målkung med sina elva mål i slutspelet men fick vara med och förlora SM-finalen mot Djurgården trots Färjestads fruktade kedja med Ulf Söderström och Dieter Kalt.

Året därpå fick han fira SM-guld och stack sen över Atlanten.

Han har tillbringat tre säsonger i Minnesotas organisation, men bara spelat 19 NHL-matcher. I övrigt höll han till i Houston. I höstas åkte han över på nytt, i tron på att han skulle få en ordentlig NHL-chans.

- Men redan efter sex dagar fick jag klart för mig att de inte tänkte ge mig chansen, säger han.

Wallin bestämde sig för att åka hem istället. Han landade på morgonen samma dag som premiärmatchen borta mot Mora och spelade på kvällen. Wallin är den ende i Färjestads trupp som spelat samtliga lagets matcher under säsongen.

- Jag skulle vilja bevisa för mig själv och andra att jag kan spela i NHL. 19 matcher är ingen karriär direkt.

191 centimeter Wallin syns på långt håll när han dyker upp. Och på isen hamnar han ofta i centrum.

Utanför isen syns en helt annan bild av Wallin.

- Jag önskar att jag hade samma självförtroende utanför isen som jag har när jag är på den, men jag är i själva verket ganska blyg och tillbakadragen, säger han.

Vågar inte ta kontakt

Han har hört viskas bakom ryggen att han är dryg.

- Det finns dom som tror jag är överlägsen, men jag är mer blyg och vågar sällan ta kontakt med nya människor. När jag var yngre tyckte jag till och med det var jobbigt att ringa till någon jag inte kände.

I morgon, på 26-årsdagen, får han vara där han trivs bäst. Mötena mellan Färjestad och Frölunda brukar bjuda på en speciell känsla. Årets SM-final lär inte bli något undantag.

- Skulle jag behöva ställa mig på en scen inför 8000 personer skulle jag nog dö. Men när jag åker ut på isen är jag inte det minsta nervös, säger Rickard Wallin.Jag önskar att jag hade samma självförtroende utanför isen som jag har när jag är på den.

Så laddar lagen

Patrick Kipler