Var blind i 5 minuter

Salo chockad av ögonskadan: ”Var rädd att jag tappat synen”

Foto: Rolf Andersson
Skrek rakt ut Sebastian Karlsson och Antti-Jussi Niemi kom i en närkamp framför Salo på gårdagens träning. Karlssons klubbspets lyftes på något vis upp mot Salos ansikte. Sportbladets fotograf blev vittne till olyckan.
HOCKEY

Tommy Salo upplevde några av sitt livs värsta skräckminuter dagen för första SM-finalen mot Färjestad.

- Man tror ju det värsta då det blir helt svart. Jag såg ingenting på fem minuter och var rädd att jag mist synen. Det var det enda jag tänkte på de där minuterna, säger Salo.

Foto: TV4
Salos var några millimetrar från att bli blind.

Det var träning och en två mot en-övning.

Ren vardagsmat.

Men plötsligt åkte forwarden Sebastian Karlsson och backen Antti-Jussi Niemi ihop, klubborna for upp - och det small till i masken på Salo.

När han sedan lämnade isen skrek han av smärta.

- Det blev något hopslag, men jag vet ärligt talat inte vad som hände. Jag kände bara att hela vänsterögat fick en smäll och att det gjorde fruktansvärt ont, berättar Salo då han kommit hem från sjukhuset i Mölndal.

Ögat värker

Då har läkarna undersökt ögat och konstaterat att det inte fanns några skador, mer än tre mindre sår runt ögat.

- Det värker, men jag har inga problem med synen. Och inget av såren behövde sys. Så som det känns nu så spelar jag i morgon, om nu inte hela ögat svullnar upp, säger Salo.

Lite chockad

Han har hämtat sig från chocken och tankarna som for runt i skallen under de där korta skräckminuterna som plötsligt kändes väldigt långa.

- Ja, självklart var jag orolig. Man blir ju rädd och lite chockad. Jag trodde att själva ögat skadats. Det var först i bilen på väg till sjukhuset jag började kunna se på ögat igen. Det blev bättre och bättre ju närmare vi kom.

- Då kändes det skönt. Ögonskador är otäcka. En axel vet man läker ihop, men ett öga kan vara skadat för livet.

- Men nu är det lugnt hoppas jag.

Det har spekulerats i att det är för stora luckor i gallret på Salos mask, men det håller han inte med om.

I en bra period

- Nej, det här är den säkraste mask jag någonsin haft. Det var en ren olyckshändelse. Och det har aldrig hänt något liknande tidigare. Jag har inte ens varit i närheten, säger Salo.

Hur känns det annars inför första SM-finalen?

- Det ska bli väldigt kul. Vi är inne i en bra period och vände 1-3 i matcher till 4-3 mot Linköping.

Tommy Salo är långt ifrån trött, trots att det blev sju matcher i semin och att han stått alla Frölundas matcher i slutspelet.

Han är mer vältrimmad än på länge.

- Ja, jag har nog gått ner två, tre kilo från i fjol. Under säsongen har jag tränat mycket hårdare än förra året. Man måste hålla igång då man blir äldre.

Därför kunde olyckan ske

Foto: MAGNUS WENNMAN
Kim Martin har tätare galler.

Mats Wennerholm