Nu är det Salos tur att knäckas

Frölundamålvakten kartlagd: ”Han har passerat toppen”

Foto: CASPER HEDBERG
MATCHVINNARE Färjestads målvaktstränare Fredrik Mikko har gått igenom alla mål som motståndarmålvakt-erna har släppt in under säsongen. Det stjälpte Krizan och Liv. Nu har Tommy Salo studerats noga...
HOCKEY

Stefan Liv och Karol Krizan fick sin fina statistik krossad mot Färjestad i slutspelet.

Nu är det Tommy Salos tur - om Färjestads målvaktstränare Fredrik Mikko lyckats hitta även Salos svagheter.

- Salo är en av de bästa målvakter vi haft i Sverige, men han har passerat toppen. Det inser han själv också, säger Mikko.

Fredrik Mikko höll på med sin kartläggning av Tommy Salo ända fram till timmarna före match.

I dag är han på plats i Karlstad för att informera Färjestadsspelarna inför första SM-finalen.

- Jag jämför honom ganska mycket med Stefan Liv. Det har inte samma spelstil, men spelar ofta på samma känsla och intuition. Och för att spela så måste man vara hungrig. Det var inte Salo i fjol, men han har varit bättre den här säsongen.

Att Mikkos teorier fungerar även i praktiken visar Färjestads avgörande 4-3 i sjunde matchen mot HV 71. Det var ett skolexempel på hur man enligt Mikko bäst utnyttjar en av Stefan Livs största svagheter.

Sidledspass avgjorde

- Sedan om det berodde på att spelarna lyssnat på mig eller inte vill jag ha osagt. Men Liv går väldigt hårt på skytten och då blir han lätt överspelad av en skottfint eller en sidledspassning, säger Fredrik Mikko.

Det var precis vad Liv gjorde.Han stack ut mot Peter Nordström, som passade diagonalt till Rickard Wallin på högerkanten. Och Liv hann aldrig tillbaka för att täcka Wallins segermål.

Så vilka svagheter hittar du hos Tommy Salo?

- Det behåller jag för mig själv än så länge. Några hemligheter måste vi få ha.

- Men Salo tillhör "den förlorade generationen". De målvakter som fått ändra spelstil under karriären. Han har varit en stand up-målvakt som fått gå åt butterfly-hållet.

- Han och Mikael Sandberg är tydliga exempel på det, liksom Rolf Wanhainen och Andreas Hadelöv. De har fått ändra stil, men inte klarat av det riktigt rent.

Salo står oftare upp i mål, än de modernare butterfly-målvakterna som går ner i v-split, som det kallas. Målvakterna viker ut benskydden så att de täcker hela isen och oftast hela målet. Som en fjäril som viker ut vingarna - därav den engelska namnet butterfly.

- Men det är de fysiska förutsättningarna som styr hur långt du får ut benskydden. Salo klarar inte det, utan går nästan rakt ner på knäna som man gjorde på min tid.

- Nu har Tommy Salo var väldigt bra på slutet och han har massor av rutin. Men han har också haft mycket bra hjälp av Frölundas backar som styrt var avsluten kommer ifrån.

Analyserar Henriksson

Om Mikko hittat Salos svagheter, kommer det att märkas i dag.

Men Salo själv tar lugnt på att Mikko kartlagt honom och markerat vartenda mål han släppt in den här säsongen.

- Då får han gå igenom många puckar, skämtar Salo.

- Men har du en riktigt bra dag, så tror jag inte det hjälper var du släppt in målen tidigare.

Analyserar Frölunda Daniel Henriksson på samma sätt?

- Det är klart att vi går igenom Hento också. Självklart hittar vi några svagheter.

Frölunda har ingen egen målvaktstränare.

- Det har blivit så den här säsongen. Det är Mikael Sandberg som håller koll på motståndarnas målvakter åt oss, säger tränaren Stephan Lundh.

Mats Wennerholm