”Läsa målvakter är mest snick-snack”

HOCKEYPANELEN – VARJE SÖNDAG UNDER SM-SLUTSPELET

HOCKEY

Jahaja, en repris i finalen, bara att säga grattis Frölunda då, eller?

Mats Wennerholm:Frölunda har vunnit med totalt 8–1 i matcher i de två senaste SM-finalerna mot Färjestad. Det är utklassning. Men Färjestad har fyllt på med många klasspelare under säsongen och det ser jämnt ut på papperet. Det som talar för Frölunda är att deras backar är bättre.

Peter Wennman:Nämen hallå, vänta lite här, vi snackar väl inte om samma förutsättningar som förra våren? Frölunda kan mycket väl vinna den här finalserien, men det kommer inte alls att se ut som i fjol. Ingen Alfredsson som pangar in direktskott i krysset. Ingen Chara i FBK. Mer taktiskt rävspel och tråkigare matcher, tippar jag.

Niklas Wikegård:Visst; det är förutsägbart att semifinalklubbarna ligger i topp även i pengar. Färjestad skall man se upp för i år, laget har visat att man har spelare som kan ta tag i saker och ting, och Frölunda har ännu inte imponerat lika mycket som man kan begära av laget. Guldet är inte i Göteborg ännu...

Krizan, Liv... Målvakt efter målvakt knäcks. Hur ska Salo klara att stå pall när Färjestad “läst sönder” honom också. Frölundas svaga länk?

Mats Wennerholm:Nej, Salo är väl en av de starkare länkarna. Men självklart har Färjestad nytta av allt det jobb målvaktstränaren Fredrik Mikko lägger ner på att analysera motståndarnas målvakter. Både Liv och Krizan läckte ju ordentligt i slutspelsmatcherna mot Färjestad.

Peter Wennman:Det där med att ”läsa” målvakter är mest snicksnack. Är Salo i form, och det har han ju varit hela slutspelet, blir han en stor tillgång för Frölunda. Då är jag mer osäker på om Daniel Henriksson orkar hålla klassen en hel finalserie.

Niklas Wikegård:Det är fullständigt omöjligt att läsa sönder Salo, som har en spelstil som är en mix av allt som hänt i hockeyn sedan 70-talet. Salo är målvakten som slidar när man minst anar det, och som bjuder på väldigt ovanliga ingripanden. Dessutom är han slutspelets bästa keeper, och den ende som inte darrat när det blåst snålt. Så lycka till den som tror att det går att läsa sönder Tommy Salo.

Skellefteå klarade elitserieplatsen. Men vad talar för att de klarar att hänga kvar – egentligen?

Mats Wennerholm:Organisation, ekonomi och Sveriges mest hockey – tokiga publik. Och stora chanser att få en toppspelare som Jonathan Hedström. Nej, Skellefteå känns stabila och var klart bättre än elitseriens elva och tolva i kvalserien. Jag tror de hänger kvar utan att kvala nästa år.

Peter Wennman:Laget med de härliga, klassiska dräkterna kommer inte bara att hålla sig kvar, det kommer att spela SM-final inom fem år. Min respekt för den sorts genuina hockeykultur som finns i Skellefteå är ofantlig. Det finns en slags tjurskallighet, i positiv bemärkelse, som inte kommer att tillåta att klubben åker ur igen.

Niklas Wikegård:Det som talar för att det skall gå bra för Skellefteå är att man redan bör ha tre femmor klara. Nu gäller det för Peo Larsson att värva ihop en bra förstafemma innan seriestarten i september. Klarar man det så kan det gå för Skellefteå som för Mora...