Färjestad vann målkalas

7-4 efter svänging match mot Frölunda

HOCKEY

Färjestad spelade ut Frölunda i den första delen av söndagens SM-final i Löfbergs Arena. 5–1 en bit in i den andra perioden och göteborgarna såg ut att vara bortspelade.

Men då vaknade de svenska mästarna och gick fram till 5-4 innan Peter Nordström kunde avgöra med sitt andra mål till 6–4.

Till slut 7-4 och Färjestad leder med 1-0 i matcher.

– Bra start, nu är vi med, sa Per-Erik Johnsson, tränare i Färjestad till TV4.

Elva mål i en SM-final vittnar om två försvar som inte helt lyckades med sina uppgifter. Till en början var det Frölundas som inte alls såg ut att vara finalmässigt.

– Vi var alldeles för mycket upp och ner idag och måste upp i fart. Starkt ändå att komma tillbaka och det kan vi ta med oss till kommande matcher, sa Frölundas tränare Stephan Lundh till TV4.

Trots 0-1 tidigt av Niklas Andersson virvlade Färjestad runt med Frölunda och målen kom som på beställning.

Per Ledin satte 1-1 lågt, Jonas Höglund styrde 2-1 och innan perioden var över hade Thomas Rhodin slagit in 3-1 i powerplay. Utskåpningen fortsatte i början av den andra perioden då Frölunda bjöd på både 4-1 och 5-1 efter mycket dåligt försvarsspel.

Peter Nordström avgjorde

Men Färjestad slappnade av och bjöd in Frölunda i matchen.

Johan Witehall och Niklas Andersson hittade båda rätt innan den andra perioden och publiken i Karlstad började nervöst skruva på sig. Nerverna satt sedan utanpå när Tomi Kallio började den tredje perioden med att skyffla in 5-4 och matchen levde i allra högsta grad.

Frölunda fick sina kvitteringschanser men Färjestad stod ändå upp bra och när Peter Nordström satte sitt andra mål efter 13.38 i den tredje perioden var saken klar. Frölunda orkade inte komma igen en gång till och Färjestadssegern var rättvis.

Jörgen Jönsson gjorde sedan 7-4 i tom bur och Färjestad leder SM-finalserien med 1-0.

Skott: 32-28 (12-8, 9-10, 11-10)

Daniel Lagerqvist