Arenan klarar inte kraven

Frölundaborg inte godkänd

Foto: ROLF ANDERSSON,
inte idealisk Frölundaborg klarar inte Svenska Ishockeyförbundets slutspelskrav. Andra finalmatchen spelas där då Scandinavium är upptagen med Göteborg Horse Show.
HOCKEY

Frölundaborg – inte godkänd som slutspelsarena.

Arenan har fortfarande anmärkningar från Ishockeyförbundet för dålig säkerhet för spelare och ledare.

– Det här var en nyhet för mig. Men jag ska se till att vi har vakter på platser där publiken kan komma i kontakt med spelare och ledare, säger Anders Albertsson, evenemangsansvarig för SM-finalen.

Frölundaborg används som Frölundas reservarena när Scandinavium är upptaget.

Som i kväll.

Och i helgen.

– När det är en fullskalig tv-produktion och en SM-final är Frölundaborg inte en idealisk plats att vara på. Men vi försöker göra arenan så vänlig och säker som möjligt för spelare, ledare, publik och media, säger Anders Albertsson, evenemangsansvarig för SM-finalen.

Svenska Ishockeyförbundet besiktade Frölundaborg 1997. Då fanns flera anmärkningar på arenan.

– Den klassas som en Publikhall A i våra ögon. Det är den näst lägsta klassificeringen. Hallägaren har sedan 1997 inte kommit in med några förändringar som kan påverka klassificeringen. Vi har också en notering om att Frölundaborg fortfarande har freon som kylmedel, men det tar jag för givet att de har tagit bort eftersom freon numera är förbjudet, säger Tibor Gregor på tävlingsavdelningen på Svenska Ishockeyförbundet.

Dålig spelarentré

I besiktningsprotokollet från 1997 slår Svenska Ishockeyförbundet ned på säkerheten vid spelarentrén till isen och att Frölundaborg saknar gavelskydd vid spelarbåsen. Enligt besiktningsprokollet saknar Frölundaborg en rejäl caféteria som alla evenemangsarenor måste ha. Lägg därtill att arenan i kväll bara erbjuder 1 060 sittplatser. En elitseriearena måste kunna erjuda 2 000 sittplatser.

– Entréerna har vi rättat till. Där kommer vi att ha en vit utdragbar gång som gör att spelarna kan ta sig säkert från is till omklädningsrum. Att det behövs gavelskydd vid spelarbåsen visste jag inte. Men vi har 100 vakter som tjänstgör i kväll och då kan vi enkelt ställa vakter på känsliga platser som hindrar publiken för att komma i kontakt med spelare och ledare, säger Anders Albertsson.

Nya nät

Frölunda, Göteborgs kommun och Got Event har arbetat hårt med att förbättra miljön i Frölundaborg. Bland annat har man köpt in nya nät bakom rinken för att arenan ska bli snyggare och säkrare.

– Vi har även satt in nya och högre plexiglas på sargen så att publiken inte ska få puckar på sig. Men vi varnar ändå publiken för att de kan skada sig. De står och sitter riktigt nära isen och det finns givetvis risk för att publiken träffas. Vi har sagt till speakern att varna publiken om faran för puckar över sargen, säger Albertsson.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM