Polisanmäls för mobbning

Juridikstudenterna: Färjestad ansvariga för Ledins "Tjockisattack" i direktsänd TV

HOCKEY

GÖTEBORG

Färjestads BK blir i dag polisanmälda av en grupp juridikstudenter vid Lunds universitet.

Anledningen är Per Ledins psykning av Tommy Salo när Salo kallades tjockis.

- Färjestad tillåter mobbning på Löfbergs Lila Arena och det klassas som ett arbetsmiljöbrott, säger Anders Löfkvist, Lunds universitet.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Rekylen Frölundabubliken ­ville inte vara sämre än Per Ledin. När han satt på bänken dök det upp plakat med ordet ”Tjockis” på.

I direktsändning i TV 4 på söndagskvällen ropade Färjestads spelare Per Ledin "tjockis" till Frölundas målvakt Tommy Salo.

Många tittare blev förvånade över hur rå stämningen kan vara mellan hockeyspelare.

Nu har några juridikstudenter vid Lunds universitet tittat på Ledins utspel och de har kommit fram till att Färjestad bär ett ansvar.

Arbetsmiljöbrott

- Ja, det gör Färjestad. Löfbergs Lila Arena är en arbetsplats och klubben är ansvarig för att det inte pågår någon mobbning på arbetsplatsen. Nu kommer vi att polisanmäla Färjestads BK för brott mot arbetsmiljölagen eftersom mobbning på en arbetsplats klassas som ett arbetsmiljöbrott, säger Anders Löfkvist, juridikstuderande vid Lunds Universitet.

Löfkvist har varit i kontakt med Svenska Ishockeyförbundet och de skjuter allt ansvar till Färjestad eftersom det var i Färjestads arena som den påstådda mobbningen försiggick.

"Det är inte bra"

- Att skrika tjockis i en mikrofon inför 1,7 miljoner tittare är inte bra. Tommy Salo är dessutom ingen tjockis. Många av mina kompisar väger över 130 kilo och de känner sig grovt påhoppade av Ledins abstinta idiotgrej, säger Löfkvist.

Löfkvist kommer i dag att lämna in anmälan. Men han har inte någon större förhoppning att få Färjestad fällda för mobbning.

- Nej, som vanligt i det här landet kommer nog åklagaren att lägga ned ärendet, säger Löfkvist lite bittert.

"Sägs värre saker"

Färjestad BK:s klubbdirektör Lars Glennert tar anmälan med ro.

- Jag anser inte att det är mobbning att kalla någon för tjockis på en match. Det sägs avsevärt värre saker på isen. Och vad ska vi göra åt anmälan? Vi kan inte ändra något nu, säger han.

Det här är mobbning

Tomas Ros