Hento gjorde som moderna målvakter gör – Salo tog allt

HOCKEY

GÖTEBORG

Tillbaka på ruta ett.

Och målvakterna – detta märkliga släkte – är tillbaka på ruta noll.

Och framförallt: kan Färjestad slå Frölunda i Göteborg. Överhuvudtaget. Jag börjar tvivla...

Senast Färjestad vann en hockeymatch i Göteborg under ordinarie speltid var 29 november 2001.

Det är en evighet sen. Det var alla helgons blodiga natt. En Färjestadsback fick käken avslagen. Clas Eriksson avgjorde.

Sen dess har det varit förluster. För att ta SM-guld måste Färjestad vinna i Göteborg. Efter att ha sett matchen i går undrar jag hur det ska gå till. Det ser ut som om de blir tafatta och rädda på isen. Tränaren Per-Erik Johnsson sa att de såg hämmade och försiktiga ut. Det stämmer.

Liksom det stämmer att försiktiga hockeyspelare aldrig nånsin vunnit vare sig en match eller en titel. Det betyder också att Färjestad måste – verkligen måste – vinna i morgon i Karlstad. För påskaftonens och påskdagens matcher i Göteborg vinner de aldrig med sin ångestladdade försiktighet.

Då blir det som Frölundapubliken sjunger i sitt utslag av stor kreativitet:

– Silvret ska hem, silvret ska hem till Karlstad igen...

Men det märkligaste i Frölundaborg i går var att se målvakterna. Jag har ofta undrat över detta med målvakters psyken och deras spelstil.

Tommy Salo var huvudperson i första matchen efter sin fajt med Per Ledin och de ganska billiga målen han släppte in. Jag skrev själv att hans omoderna spelstil måste anses vara ett problem eftersom han släpper in målen längs isen när Färjestad skjuter lågt och snabbt. Unga målvakter spelar ett butterflyspel där de täcker längs isen. Tommy Salo vägrar lära sig spela så.

Butterfly – plötsligt ett problem

Färjestads Daniel Henriksson spelar butterfly.

I går var plötsligt det ett problem. Ett enormt problem. Frölunda sköt skott efter skott på distans, höga fina skott som gick i mål. Henriksson gjorde som moderna målvakter gör – gick ner längs isen och täckte. Kanske lite, lite för tidigt. Frölunda har läst honom.

Spelarna pricksköt så som Daniel Alfredsson lärde dem förra säsongen. Det var förödmjukande för Henriksson som byttes ut efter två perioder. Fyra nästan likadana mål. Sen kom andremålvakten Christopher Heino-Lundberg in – och nya höga skott gick in. Så kan det gå. Det var ingen bra kväll för Färjestads målvakter.

På andra sidan stod Tommy Salo. För honom var det den totala motsatsen. Han tog allt. Plötsligt var hans spelstil en tillgång. Ett enda tröstmål gjorde Färjestad när Jörgen Jönsson styrde in ett backskott från nära håll. Otagbart.

Salos psyke måste vara av teflon. Ett typisk målvaktspsyke.

– Jag vet inte vad jag ska behöva bevisa, sa han mitt i alla ord om laginsats och bra backspel och att det viktiga är att man vinner matcher.

Sentimentala varelser

Nä, det är ju så. Han behöver inte bevisa nånting. Han har sitt OS-guld, VM-guld och sin NHL-karriär och fick ett erkännande från Peter Nordström i Färjestad efter Per Ledin-fejden som måste känts otroligt skön. Hockeyspelare är sentimentala varelser mitt i all tuffhet.

Per Ledin hade själv ingen bra kväll.Kom liksom aldrig till framför mål med sitt uppoffrande spel. Jag vet inte om han inte vågade eller inte ville eller inte fick. Han hade uttryckliga order att ta det lugnt. Jag frågade coacherna och de intygade att det var så. Han tog det lugnt. Kanske bäst så.

Frölundaklacken hittade på en annan ramsa:

–Kåbergs flickvän heter Per Ledin.

Så kul kan hockeyklackar ha det. När Ledin satt i utvisningsbåset sträckte dessutom en försynt supporter ner en skylt med texten ”Tjockis”. Så kan det gå.

Frölunda vann mycket rättvist. Niklas Andersson och Ronnie Sundin spelade båda briljant och gjorde två mål var. Det är såna spelare som måste kliva fram om Frölunda ska vinna sitt andra raka guld. Nu gjorde de det.

Kvällens roligaste scen var annars slutet där Pelle Prestberg slogs – typ – med hårdföre backen Tom Koivisto. Såg ut lite som Djungelboken och Baloos fajt med Mowgli.

???

Till sist: Polisanmälan mot Färjestad för mobbning mot Salo är ovanligt fånig.

Fälls Färjestad måste nog varje dagis, skola, tidnings-

redaktion och Frölunda fällas.

Lasse Anrell