Färjestad kopplade greppet i SM-finalen

Jörgen Jönssons drömmål avgjorde mot Frölunda

Foto: LENNART MÅNSSON/BILDBYRÅN
Glada Färjestadsspelare klappar om Jörgen Jönsson efter segermålet.
HOCKEY

Tommy Salo gjorde en stormatch.

Men det hjälpte inte. Färjestad kunde vinna den tredje SM-finalen med 2–1 efter ett drömmål av Jörgen Jönsson och gav sitt lag ledningen med samma siffror i finalen.

– Trägen vinner. Han var hård i dag Salo, sa Färjestads tränare Per-Erik Johnsson.

Färjestad satte upp ett furiöst tempo från början.

Hade man haft normal utdelning – och Frölunda en normal målvakt i stället för Tommy Salo – kunde man ha gjort mål flera gånger om under matchens första tio minuter.

Pucken studsade på och i närheten av målinjen åtskilliga gånger, men var inte Salo i vägen så var någon försvarare det.

Det höll inte hela perioden ut, och det resulterade inte i något mål, men det var säkert den bästa perioden hittills av något lag i SM-finalen.

– Nu spelade vi som vi ska med fart och finess, men Salo var strålande. Nu är det bara att trumma på, sa Färjestads Jesper Mattsson till Tv4 i periodpausen.

Färjestad fortsatte att ösa på i andra perioden och skapade chans efter chans.

Salo fortsatte att storspela, men till slut kunde inte ens han hålla tätt.

1–0 kom efter sju och en halv minut. Radek Hamr klippte till från blå, och Salo släppte pucken förbi sig – och det skottet såg inte helt otagbart ut.

Färjestad jagade fler mål, men Salo täppte återigen till. Bland annat var Peller Prestberg fri från blå två gånger på ett par minuter utan att göra mål.

Frölunda var tvungen att gå på offensiven och skapade också en del ströchanser, men sällan något tryck på Färjestad.

– Det var väldigt skönt att få målet, men vi borde ha gjort något mål mer. Men vi leder med 1–0 och spelar bra och jag tror vi har mer kraft än dom, sa Färjestads Thomas Rhodin.

– Vi åker för lite skridsko. De är både etta och tvåa på pucken och vi släpper till chanser i nästan varje byte, sa Frölundas Joel Lundqvist.

Frölunda spottade upp sig i början av sista perioden. Med hjälp av ett par utvisningar lyckades man skapa tryck på hemmamålet och till slut kom också utdelningen när Tomi Kallio kunde trycka in kvitteringen i öppet mål.

– Jätteviktigt. Vi har inte spelat bra, men Tommy har varit jättebra och hållit oss kvar i matchen, sa Kallio till Tv4.

Men det här var Färjestads match. Avgörandet kom efter 11.39. Jörgen Jönsson kom på vänsterkanten i en kontring och satte ett perfekt handledskott rakt upp i krysset till höger om Salo.

En slags rättvisa i efterhand då det var Jönsson som hade Färjestads bästa chanser under den massiva pressen i början av matchen.

Frölunda jagade återigen kvittering och spelade bra under återstoden av matchen. Man skapade flera chanser, men Daniel Henriksson som stått och frusit under stora delar av matchen fick nu också chansen att visa sin klass.

Med hela 1.47 kvart av matchen plockade Lillis Lundh ut Salo för att spela sex mot fem.

Man skapade ett visst tryck men få chanser och Färjestad kunde hålla undan till seger.

Patrik Johansson