Frölunda vill för mycket: Det blir en negativ spiral

HOCKEY

GÖTEBORG

Frölunda vek ner sig i Karlstad och efteråt fanns en intern besvikelse över lagets arbetsinsats.

Så inför den fjärde SM-finalen har spelarna pratat om - sin inställning.

- Många kanske vill för mycket och hamnar man fel i situationer kan det bli en negativ spiral och sämre självförtroende, förklarar Jonas Johnson, lagkapten.

Foto: BILDBYRÅN
GULDKAPTENEN Jonas Johnson har lett Frölunda till två SM-guld på tre år. Men senast vek laget ner sig och blev utspelat och nu har killarna pratat om inställningen.

Frölunda har haft stora problem i Karlstad och när finalserien nu firar påsk i Göteborg måste laget lyfta sitt spel jämfört med senast, annars blir mästarna närmaste vittnen till ett värmländsk guldfirande.

- Vi har ett attitydsproblem. Många bör nog ta sig en ordentlig titt i spegeln och fråga sig: gör vi verkligen allt vi kan för att vinna?

Så sa finske Tomi Kallio direkt efter förlusten i Karlstad.

Inställningen diskuteras

När mästarna tränade i går stod han fast vi sin oro och kritik:

- Vi kan inte blunda och säga att allt är bra. Vi måste göra så mycket mer än vi gjorde i Karlstad, sa Kallio.

Nu diskuteras arbetsinsatsen och inställningen internt i laget. Både i ett lagmöte med tränarna och i mindre enskilda grupper pratade Frölundas spelare i går förmiddag om vad som krävs rent mentalt för att Färjestad ska kämpas ner.

Lagkaptenen Jonas Johnson, kedjekamrat med Kallio, fick bara ett plus i betyg av Sportbladet i Karlstad.

Efter gårdagens möten förklarade han:

- Självklart är vi besvikna över förlusten senast. Det är tuffa matcher och det gäller att vi presterar bättre. Fast det är inte mycket tid att ladda om.

Alla vill vinna

Vad säger du om intern kritik från bland annat Tomi Kallio, om att alla borde rannsaka sig och känna efter om de verkligen gett allt?

- Att alla vill vinna ska ingen tvivla på. Men det betyder ju inte att man kanske presterar sitt bästa. Det kan ju vara så att man vill för mycket och att det blir fel av såna orsaker också. Man kan hamna fel i situationer och att det blir en negativ spiral att man inte har samma självförtroende längre. Då känns det tyngre.

- Jag tycker alla gör sitt bästa, även om många är besvikna. Men ibland knyter det sig och det är många matcher. Alla försöker ligga på max viljemässigt, även om det inte blir så spelmässigt.

Nu blir det sex eller sju matcher om ni ska bli mästare?

- Det går inte att fundera så, vi tänker bara en match framåt. Vi har alla möjligheter eftersom vi har fler hemmamatcher och presterade bra senast vi spelade i Göteborg.

Ser allt precis så bra ut som du vill?

- Vi ligger ju under, men annars ser det bra ut. Jag är nöjd med hur det känns i laget.

Har Frölunda rätt inställning?

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM