LASSE ANRELL: NU VINNER FBK

Inte en seger på fem år - nu har laget slagläge

HOCKEY

GÖTEBORG

Frölunda vann fjärde SM-finalen tack vare Joel Lundqvists fantastiska skott i krysset.

Ändå känns det som om Färjestad la sig i slagläge.

Jag tror att värmlänningarna vinner SM-guldet i två raka nu.

Foto: KAMERAPRESS.SE
GULDJUBEL? Färjestads Per Ledin har precis gett sitt lag ledningen i den fjärde SM-finalen. Målet räckte inte till seger i går, men Sportbladets krönikör Lasse Anrell tror ändå att det är Ledin & Co som kommer att spela hem SM-guldet i två raka matcher. "Det känns som om Färjestad la sig i slagläge nu", säger han.

Egentligen är det larvigt att tippa utgången av såna här matchserier.

Det blir ändå nästan aldrig som man tror.

Men det fanns en stämning i det skallrande plåtskjulet Frölundaborg som på många sätt tydde på en enda sak.

Dels var det den makalösa förstaperioden där Färjestad verkligen visade att det just nu är det mest målmedvetna och jagstarka laget som till och med klarar av att spela ut motståndarna på bortaplan - något vi inte sett skymten av tidigare i finalserien.

Jag skrev om det efter tredje matchen - om hur lagen fegar på bortaplan. Och förlorar. Nu var den känslan borta. Jag frågade Peter Nordström i torsdags, han sa att det inte går att spela anfallshockey på bortaplan. Pyttsan. Nu var den känslan borta.

Nordström kanske lurades för nu spelade Färjestad en besatt anfallshockey och hela Frölundaborg satt med gapande munnar och såg ut som torskrens, så påsk det var.

Spelade för framtiden

Jag frågade Färjestads tränare Per-Erik Johnsson efter matchen vad som hänt.

- Vi spelade för framtiden i dag.

- Framtiden?

- Ja, det är en match om 24 timmar. Jag såg inför matchen att det fanns en sån laddning att det inte fanns nån anledning att bromsa.

Jag tror att Johnsson noterade att Jörgen Jönsson, som den ledare han är, lagt Färjestads spel på den nivån att de inte längre kan spela försiktigt. De har en sån tydlig vittring på SM-guld att det inte finns nåt annat sätt att spela.

Det är kort sagt så att Frölundas ramsa om att silvret ska hem till Karlstad igen blivit en arrogant besvärjelse för värmlänningarna att till varje pris undvika ett fjärde rakt silver. Till varje pris...

Tyvärr för Jörgen Jönsson och hans lagkamrater fanns ett smart spelande Frölunda, Tommy Salo, och dess närmast magiska publik i vägen för den planen. Tommy Salo - en av Sveriges mest korsfästa, apropå den helg vi just nu vanhelgar genom att spela något så världsligt som hockey - gjorde ännu en stormatch.

Några frilägen, några kaotiska sekvenser framför mål, 34 skott, Salo tog allt utom en retur där målet låg öppet och tillspillogivet under den massiva pressen i förstaperioden.

Salo framstår allt mer som Frölundas frälsare. Kanske kan man till och med säga att han just nu spelar på samma extremt höga nivå som Henrik Lundqvist gjorde förra året när Frölunda vann SM-guldet med 4-1 i matcher.

Och Salo är numera så återupprättad och har en sån försonad känsla att han efter matchen själv tog upp den evigt tabubelagda ämnet Salt Lake City med journalister.

Där kan vi verkligen tala om att stenen rullats bort...

Självklar matchhjälte

På något sätt känns det också väldigt självklart att det var Frölundas andre nyckelspelare Joel Lundqvist som fick avgöra. Han sköt ett fantastiskt skott från blå linje medan Johan Witehall perfekt gick in framför mål och brottades med Radek Hamr så att de bildade en massiv skymningszon framför Daniel Henriksson. Det var ett vådaskott, men ändå inte.

- Jag siktade egentligen inte, det var så mycket folk där framme, men jag försökte skjuta högt.

Frölunda gjorde ett taktiskt mästerstycke som lyckades vända den här matchen. Ingenting tydde på det, men genom att spelare som Joel Lundqvist gick in och gjorde ett hårt och smutsigt arbete för att få stopp på Färjestads fart och fysik lyckades de.

Men det sliter. Jag tror att det sliter väldigt mycket på Frölundas lag som går runt på en kedja mindre än Färjestad. Lundqvist var lite inne på det.

- Vi måste svara upp nu - annars var det här inget värt. Trött? Det kan man fan inte känna efter.

Kommer att minnas känslan

Men i dag när Joel och de andra vaknar tror jag att de kommer att känna efter. Jag tror de kommer att minnas dels den sköna känslan av att vända en matchbild, dels känslan av att vinna efter att ha varit utspelat.

Men också känslan av att Färjestad malde ner dem med sina fyra kvalitativa femmor där den sensationelle Mikael Johansson för andra matchen i rad storspelade istället för petade Pavel Patera.

Hans fint i mittzonen i första perioden där han vände bort halva Frölunda höll världsklass. Avslutet när han ensam åkte mot Salo gjorde det inte.    

Rond fem i dag.

Grundtips: Färjestad tar första bortasegern mot Frölunda sen 29 november 2001.

Lasse Anrell