Kåberg och Ledin förföljda: "Minsta grej och vi åker ut"

Foto: MATS STRAND
Färjestads Emil Kåberg och Per Ledin har det tufft med domsluten.
HOCKEY

GÖTEBORG

Av totalt 28 utvisningsminuter i SM-final nummer fyra, stod Färjestads Emil Kåberg för hälften.

- Men jag borde inte haft en enda. Jag fick alla mina utvisningar för att det stod 27 på ryggen. Jag får lida för det. Det är riktigt fegt av Thomas Andersson, säger Kåberg.

Färjestads "Bruise Brothers" spelade inte huvudrollen i den här matchen.

Det gjorde Joel Lundqvist i Frölunda med sitt avgörande 2-1.

Men medan han blev hjälte, rasade Emil Kåberg och Per Ledin mot att de än en gång fått spela de två största busarna.

Och skyllde allt på domaren Thomas Andersson.

- Ja, jag åker ut för att jag har nummer 27 på ryggen. Bara för att det är jag. Även om man själv inte vill tro det, så är det så det funkar. Det var ganska tydligt den här kvällen, säger Emil Kåberg.

Ingen självcensur

Emil Kåberg är befriande frispråkig då han går igenom alla de utvisningar han inte borde ha haft. Här råder ingen självcensur eller omskrivning av verkligheten.

Det är pang på rödbetan - precis som han spelar hockey.

Därför säger Emil Kåberg om de tio minuter han fick 18.19 i andra perioden:

- Joel Lundqvist står böjd över Per Ledin och skriker "res på dig, din jävla f-tta". Då drar jag honom i tröjan, men säger inte ett ord. Och får tio minuter. Hade Jonas Johnson eller Jörgen Jönsson gjort det hade det inte hänt ett smack. Och Lundqvist fick ingen tia för det han skrek. Det var väl betydligt värre?

Och om de två minuter han fick för boarding i sista sekunden i den första:

- Jag åker in för att tackla Tom Koivisto och han sätter upp klubban i ansiktet på mig. Då skriker jag till Andersson att "är inte det där en crosschecking?". Han hade inte ens tänkt blåsa först, men när jag säger det så svarar han att "okay, då tar jag båda". Och så åkte jag också ut.

Slagen av Salo

Sista utvisningen kom bara 3.36 minuter från slutet i sista perioden. Emil Kåberg är framför mål och trycks in i Frölundamålet av Jonas Johnson. Därom råder inga tvivel, även om Kåberg faller lite väl lätt.

- Men jag knuffas in över Salo och tänker att nu måste jag göra allt för att undvika att åka ut för någonting. Så jag håller demonstrativt ut båda armarna när jag landar på Salo. Och medan jag ligger där slår Salo till mig två gånger med klubbhandsken. Thomas Andersson står bakom mål och skriker "sluta nu, grabbar". Men han måste ta ut Salo för roughing. Och då tar han båda. Jag får två minuter för charging. Han vågade inte ta Salo ensam så nära slutet, då matchen kunde avgöras. Det var riktigt fegt av honom.

Nummer 97 Per Ledin backar upp kompisen Kåberg.

- Ja, han har helt rätt. Minsta grej och vi åker ut direkt. Vi har ögonen på oss.

Och domare Andersson erkänner:

Mats Wennerholm