JOEL: VI ÄR STARKARE

Lundqvist hjälte igen – för en stund: ”Ska njuta och glömma”

Foto: MATS STRAND
Joel Lundqvist Född: 2 mars, 1982, i Åre. Längd/vikt: 186 cm/88 kg. Klubbar: Järpens IF, Rögle BK och Frölunda Indians. Statistik i Frölunda: 319 matcher, 71 mål, 97 assist, 433 utvisningsminuter. Meriter: Två SM-guld, 28 A-landskamper. Draftad: Dallas Stars (år 2000). Började spela hockey: På dagis, i en frusen sandlåda. Bor: Lägenhet i centrala Göteborg. Övrigt: Tvillingbror till Henrik Lundqvist, målvakt i New York Rangers
HOCKEY

GÖTEBORG

En finalhjälte fäller ner solglasögonen och styr sin bil hemåt, rakt in i solnedgången.

Men redan i dag väntar nästa final.

– Gäller att njuta och ändå glömma, säger Joel Lundqvist, 24.

Foto: thomas johansson
Lundqvist på väg mot ny finalmatch.

Han avgjorde den sjunde semifinalen mot Linköping och han avgjorde mot Färjestad i går, i sitt första byte i förlängningen. Joel Lundqvist sköt ett hårt slagskott som hittade en minimal lucka över Daniel Henrikssons högra axel.

Segervrålet var lika läckert som publikens hyllningar.

– Det var en underbart skön och avslappnad känsla. Allt bara släppte. Man har jobbat hårt och tagit ut sig och då är det optimalt att stänka dit den och avgöra matchen, förklarade han senare för Sportbladet.

Stor lättnad?

– Ja. Otroligt. En jävla känsla.

Efter segern dröjde Joel Lundqvist kvar som en av de allra sista i Frölundas omklädningsrum. När han nyduschad och hungrig till slut lämnade Frölundaborg hann han ändå se tillbaka, med lite distans till det dramatiska avgörandet.

–?Jag såg inte ens ”Hento” (Färjestads målvakt) när jag sköt. Det var gubbar överallt. Jag hann tänka att vi måste skjuta högt för då är det ju svinsvårt för honom, speciellt om det är trafik framför.

Svårt i första perioden

– Men vi var värda det. Klart att man kan klaga på vår inledning igen, men vi tog över och får se det positivt. Nu gäller det att vara med från start, men det har vi sagt i flera matcher och det är lättare sagt än gjort mot Färjestad.

Hur ska ni göra då?

– Vi måste utnyttja deras offensiv. Vara snabbare till pucken och spela förbi dom och vända spelet.

”Tålamod”

– Och vi vet ju under spelets gång att dom aldrig orkar tokspela hela matchen, som dom gör i första perioden. Så vi måste ha tålamod. Vi vet att vi är starkare över tre perioder.

Är ni slitna?

– Nej, nu är det sånt rus att det bara är att köra på. Man kan inte känna efter. Det är så jävla kul att spela en SM-final, speciellt här i Frölundaborg.

Blir det sex eller sju matcher?

– Det skiter jag i, bara vi vinner.

Finns det en fara i att ni fastnar i den här glädjen och inte hinner ladda om?

– Det gäller att gå vidare direkt, men samtidigt måste man få njuta och omvandla den känslan till positiv energi. Så blir det nu.

Sa Joel Lundqvist och hoppade in i sin svarta bil, med en matlåda i högerhanden.

Med solglasögon på nästippen styrde finalhjälten sedan ut i ett Göteborg där skuggorna var långa och många hockeyälskare resten av lördagskvällen talade om hur Färjestad kämpades ner i en finalserie som är på väg att bli klassisk.

Men redan i dag väntar nästa final.

ARTIKELN HANDLAR OM