MATS-ANALYSEN

Sportbladets Mats Wennerholm analyserar finalserien

HOCKEY

GÖTEBORG. 7–4 blev 1–6, sedan knappa 2–1 till Färjestad. Och nu 1–1 vid full tid och Frölunda­seger i sudden.

Två eller tre matcher återstår i finalserien och det blir tätare och tätare för varje match.

Så här kommer fem nya frågor och fem nya svar efter final nummer fyra. Mats Wennerholm

Joel Lundqvists mål i sudden var ren tur. Han sätter ett sånt skott på tio – högst. Eller?

– Det är säkert sant. Han fick en oerhört bra träff och slagskott är inte så lätta att placera. Nu prickade han Daniel Henrikssons högra kryss (och Hento sjönk ner som vanligt). Men det skottet hade inte ens Joels brorsa Henrik Lundqvist tagit. Kul för Joel som brinner mer än de flesta i Frölunda just nu och ensam får dra ”Dragkedjan”. Han känns -hetast i Frölunda just nu och det bidrog säkert till att just han avgjorde det här.

Nu är det match direkt och ingen tid att vila.- Det måste väl gynna Färjestad som rullar runt på fyra kedjor?

– Ja, rent fysiologiskt måste det göra det. Utan tvekan. Men det finns så mycket annat som ger energi i hockey. Ett mål exempelvis. Eller en bra räddning. Och i går såg Färjestad klart tröttast ut i omklädningsrummet efteråt. Men Färjestads taktik är att pumpa på och fullfölja varje tackling och utnyttja sin långa bänk. Frågan är bara när Frölunda tröttnar. Än har jag inte upptäckt några utmattningssymton.

Tommy Salo är så grym just nu att han kommer att vinna det här åt Frölunda?

– Jag har följt Tommy Salo sedan starten i Västerås, jag såg genombrottet i OS i Lillehammer, jag såg honom hålla nollan i två raka VM-finaler i Zürich 1998 och jag har följt honom i tre klubbar i NHL. Men jag har svårt att påminna mig att jag sett honom bättre. Jämfört med tiden i Modo i fjol är det en helt ny Salo. Titta bara hur han läser skyttarna och hur smart han ”pokecheckar”, det vill säga stöter med klubban vid Färjestads frilägen. Det är timing och spelförståelse i världsklass.

Här tar tränaren Perra Johnsson över och gör succé i Färjestad, bara för att sparkas ut då FBK redan skrivit med Roger Melin och Tommy Samuelsson till nästa säsong. Hur ser du på det?

– Jag tror nog att Melin och Samuelsson lider mest av det. Det får mer att leva upp till nästa säsong. Men det här är följden av att storklubbarna planerar och skriver kontrakten -tidigt. ”Perra” har ju klivit in i båset och använt sunt förnuft och gett spelarna nytt självförtroende. Svårare behöver det inte vara. Han är på väg att bli kult hemma i stugorna. Med sin sköna värmländska och coola stil, kan man ju inte låta bli att gilla karln.

Du har tippat Frölunda hela vägen. Men i går var faktiskt Färjestad värda att vinna?

– Nja, jag håller väl inte med riktigt. Det var 32–32 i skott efter full tid. Färjestad dominerade första perioden och skapade massor av chanser. Men sedan jämnade det ut sig och svängde sakta över. Och i sudden så kom Frölunda ut och chockstartade måste jag -säga. Då hängde inte Färjestad med. Det bäddade för segermålet. Och glöm inte att hemmaplan har avgjort i fyra raka matcher. Därför är det fortfarande fördel Frölunda.