En galning och ett geni – en vinnande kombination

Lasse Anrell: Ledin är som en egen liten härdsmälta – Jönsson är världsklass

HOCKEY

GÖTEBORG

Geniet och galningen.

Det är geniet som avgör medan galningen stjäl rubrikerna.

Färjestad är just nu en symbios av geniet Jönsson och galningen Ledin och det finns inget lag i Sverige som kan hantera ett lag med ett geni och en galning av den kvaliteten.

Per Ledin först.

Han skämde ut sig i går igen.

Han skrek åt domarstaben att de är "tjocka jävla tattare".

Det var dumt gjort. Det var ovanligt dumt gjort. Dels för att han skrek just de orden, men också för att Ledin inte verkar fatta den där lilla detaljen att tv är på plats och faktiskt sänder de här matcherna.

Om inte Ledin fattat det än kan kanske någon i Färjestads stab tala om för Ledin att om han ser den lille elake blondinen Grinndal stå och le missunnsamt nånstans så betyder det att det också finns en kamera där och en mikrofon och den så kallade mikrofonen tar upp det som ofta benämns som ljud och ljud är ofta till exempel sånt som Per Ledin skriker.

Låter det enkelt? Det är enkelt.

Att kalla Salo för tjockis var dumt.

Att kalla nån för tattare är ännu dummare. Det är att skymfa en illa åtgången folkgrupp och det borde Ledin ådömas böter för av berörda myndigheter.

Kunde ha sabbat guldet

Sen gick Per Ledin och gjorde matchens andra dumhet när han tacklade Frölundas målvakt Tommy Salo när det var två minuter kvar och Färjestad ledde med 4-3.

Kanonkorkat. Han kunde förstört matchen för sitt lag. Han kunde klantat bort ett SM-guld just där.

Det gjorde han inte. Bara en hämnd från Ronnie Sundin räddade Ledin där. Bara en ursäkt till ledare och lagkamrater direkt efter matchen räddade honom en gång till. Ledarna sa att de godtog ursäkten. Tur för Ledin.

Ledin sa i början av slutspelet att hans uppgift är att skapa kaos. Det lyckas han med lite för bra just nu, kanske.

Han skapar kaos i Frölunda - han hade några tacklingar som verkligen skrämde upp göteborgarna - han skapar kaos i Färjestad och han skapar konstant kaos i sitt eget huvud. Ledin är som en egen liten värmländsk härdsmälta som ständigt håller på att bränna sönder alla inkapslingar.

Däremellan spelar han faktiskt hockey. Det gör han ganska bra. Han gjorde två assist i går. Var inte inne på något baklängesmål.

Den populistiska och lättköpta vinklingen en sån här dag vore att kräva att Färjestad stänger av Per Ledin på tisdag när guldet ska spelas hem. Bra straff, bra rubrik, bra moralisk ståndpunkt, lätt att motivera.

Men naturligtvis fullständigt vansinnig. Färjestad kommer inte att bänka Ledin för han är en del av en hockeykultur som leder till påhopp, snack, dumheter, lättsinnigt våld. Han är marknadsledande just nu.

Han är en del av den kultur som gör ishockeyn så stor och leder till att båda män och kvinnor älskar den medan fotbollen exempelvis är en strängt manligt nördig värld.

Där skriker hela klackar saker som "Solna-tattare".

Här skriker enskilda spelare samma dumheter. Jag vet inte vilket som är värst.

Men sett till hela säsongen har Ledin inte

spelat särskilt vårdslöst. Ganska få utvisningsminuter. Bra lagspelare.

Så jag nöjer mig med att kräva att Per Ledin ska be alla tattare om ursäkt.

Det räcker för mig.

Bästa insatsen - någonsin

Ledin är galningen.

Jörgen Jönsson är geniet.

Hans match i går var kanske den bästa match jag sett en enskild svensk göra på den här nivån, inklusive förra årets NHL-säsong, för inte ens då fanns det lika bra tvåvägsspelare som kunde arbeta så skickligt i försvaret och sen anfalla med en playmakers hela register.

Hans brytning i går när Tomi Kallio fumlade med pucken i slutminuten och så den iskalla lobben till Peter Nordström var världsklass. Jönsson har ett spelsinne som ingen annan är i närheten av. Han läser allt som ska hända innan det hänt ens i motståndarens huvud.

Det är också Jörgen Jönssons mycket tydliga markering att han inte till något pris tänker acceptera ännu ett silver som jag tror är det som gjort att det här Färjestadslaget har tagit sig samman så starkt efter en medioker säsong.

Dels det och dels Daniel Henriksson som inte får några rubriker i det krig som utspelas i media - i går var han lysande igen. Lika bra som Salo.

Jag skrev i går att det var omöjligt att se påskaftonens förlustmatch som något annat än en upprullning inför matchen i går. Det stämde och nu återstår en match.

I morgon har Färjestad chansen att spela hem guldet i Karlstad och jag undrar om ens en härdsmälta i kafferosteriet kan stoppa Jönsson.

Ledin behöver jag inte undra om...

Lasse Anrell