FBK:s plan: psyka Salo

Hån och tacklingar - då blev Frölundas hjälte mänsklig igen

Foto: mats strand
hugger Per Ledins finalserie har kantats av rubriker. Först kallade han Salo för en "Tjockis", sedan blev Färjestad polisanmält för mobbning. I går fortsatte fajten - för att knäcka Frölundas målvaktsklippa.
HOCKEY

GÖTEBORG

Tommy Salo har varit slutspelets bäste spelare och i går hade Färjestad en hemlig plan:

Att psyka ner honom.

Rickard Wallin och Per Ledin gjorde allt för att få landslagshjälten ur balans.

- Va? Sa han verkligen det? Nu får han fan ge sig, säger Rickard Wallin till Sportbladet.

Tommy Salo har långa stunder räddat svenska mästarna i årets SM-slutspel och det var han - nästan ensam - som såg till att Frölunda vann i lördags.

I går kom Färjestads svar.

Spelarna gjorde allt för att psyka Tommy Salo med snack, överdrivet jublande och fysisk kontakt.

Såg det ut som i alla fall.

Men forwarden Rickard Wallin påstår att det inte var någonting förutbestämt.

- Herregud, vi har väl annat att tänka på än Tommy Salo. Det finns ett helt lag på andra sidan och hade vi bara fokuserat på honom skulle vi förlorat matchen, säger Rickard Wallin.

En slashing

Vid ett av målen jublade han Tommy Salo rätt i ansiktet och Frölundas målvakt svarade med en slashing.

- Det var inget konstigt med det där. Jag måste ju få skrika ut min glädje när vi gör mål. Att jag gjorde det mot honom måste han väl tåla, säger Wallin.

Tommy Salo svarar:

-Att håna någon annan är inte fair play, tycker jag. Sandlådenivå! Räcker det inte med att de gör mål? Måste man dessutom håna motståndaren efteråt?

I slutet av matchen kom nästa smäll. Tommy Salo gick ut för att stoppa pucken och då kom Per Ledin i full fart och smällde på honom vid sargen.

Först på pucken

Ledin var inte ens i närheten av att ta pucken.

- Jag försökte nå den så att den inte skulle gå till icing. Vad som hände sedan har jag faktiskt inte riktigt koll på. Salo ville väl också vara först på pucken och därför blev det som det blev.

Tommy Salo förklarar:

- Det var så utstuderat. Han var helt chanslös på att ta pucken.

Salo verkade inte speciellt tagen av Färjestads alla psykningar. Han gjorde på nytt en stormatch och Rickard Wallin passar till och med på att hylla Frölundas succéman.

Vill till torget

- Han är en jäkligt bra målvakt. När jag en gång i tiden spelade i Västerås var Salo min stora idol. Men han får ge sig med snacket om att vi försöker håna honom, det är definitivt inte sant.

Färjestad kan nu avgöra i morgon hemma i Löfbergs Lila Arena och efter matchen i Frölundaborg drog Rickard Wallin på sig en tröja med texten: "Vi ska till torget".

- Jag köpte den när det gick tungt mot HV 71. Varför vet jag inte, men det kändes som om den gjorde att drömmen levde vidare, trots allt.

I morgon kan den bli verklighet.

En seger till och guldet är i Karlstad igen.

Psykduellen Ledin vs Salo - dag för dag

Hans Abrahamsson