MATS-ANALYSEN: FBK måste vinna i Karlstad

HOCKEY

GÖTEBORG

En styrkedemonstration av värmlänningarna.

Nu behöver de bara slå in matchbollen hemma i Karlstad.

Så fem nya frågor, kräver fem nya svar.

Nu måste väl till och med enögd jäkel som du erkänna att FBK är bäst?

- Ja, i den här matchen var de något bättre. Men det är fortfarande väldigt små marginaler som avgör. Färjestad har fördelen av att kunna pumpa på med fyra kedjor mot Frölundas tre. Men jämfört med större delen av grundserien är Färjestad ett helt nytt lag.

Nu vinner Färjestad i morgon. Eller hur?

- Ja, det har skaffat sig ett riktigt guldläge. Och jag tror de måste vinna hemma i Löfbergs Lila Arena. Jag tror inte de vinner en gång till i Göteborg. Men, Färjestad hade exakt samma läge mot HV 71 2004. Då vann HV med 1-0 i Karlstad i sjätte matchen och tog sedan SM-guldet hemma.

Målvaktsmatchen, då? Fortfarande fördel Salo, eller?

- Ja, Salo kan inte lastas för förlusten igår. Och "Hento" var väl inte någon självklar matchhjälte i Färjestad. Det var många konstiga mål måste jag säga. Det var fyra fem returer i vissa fall och konstiga situationer som uppstod ur nästan ingenting.

Vem var matchens kung i går?

- Jörgen Jönsson. Utan tvekan. Även om han inte gjorde mål, var han matchens gigant. Smart, läser spelet, jobbar stenhårt i numerära överlägen och är noggrann i varje detalj av spelet. I ett numerärt underläge höll han ensam pucken i nästan tjugo sekunder, trots att han var omringad av fyra Frölundaspelare.

Apropå Ledin. Borde inte han platsa i Glocalnets reklamkampanj. Snart blir han imiterad av Robert Gustafsson. Det går väl inte att sjunka lägre?

- Det ligger en del i det. Någon borde ge honom en ordlista i julklapp, så han hittar lite variation i språket. Han är ingen dålig hockeyspelare, men borde lära sig att knipa käft.

Allt om finalen:

Mats Wennerholm