TV4 ges skulden för heta hockeykänslor

”Det får inte bli pajas-tv av det här”

HOCKEY

Karlstad (TT)

Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian ger TV4 skulden för de heta känslorna efter det bortdömda ”målet” i Frölundaborg.

– Färjestadsspelarna eldades på när TV4 visade dem tv-bilderna. Det får inte bli pajas-tv av det här, säger Ahdrian till TT.

Det var i en monitor mellan spelarbåsen som spelarna fick se bilder från TV4 under den femte SM-finalen. Spelarna fick uppfattningen att pucken glidit över mållinjen bakom Tommy Salo i inledningen av den första perioden.

Det gjorde Färjestadsspelarna upprörda.

Inte minst Per Ledin.

Det var han som skrek. Som inte klarade balansgången mellan adrenalin och ursinne, som riktade vreden mot matchens videodomare – och som på måndagen tvingades be om ursäkt.

– Det jag sa, och mitt uppträdande i båset, är oförsvarbart, sade Ledin på måndagen, vid en pressträff anordnad av Färjestad och med klubbens sportchef Håkan Loob vid sin sida.

– Jag inser att jag är en förebild och jag vill be laget, Färjestads BK och dem som tagit åt sig av det jag sa om ursäkt. Det ska inte få hända.

Ska diskutera med TV4

Enligt Mats Ahdrian hade de hetaste reaktionerna inte behövt bli verklighet.

– När TV4 står och vevar de här bilderna förstår jag att Färjestads spelare blir upprörda. Bilderna är tagna ur en olycklig vinkel och Färjestads spelare anser att det är mål. Det får till följd att stämningen blir hätsk och Ledin säger en del saker som han annars kanske inte skulle ha gjort, säger Ahdrian.

– TV4 måste förstå sin roll. Deras roll är att göra tv som sänds ut i de svenska hemmen, inget annat.

TT: Har du tagit upp det med TV4 efteråt?

– Jag tycker att det är viktigt att inte vara gnällig i ett läge där vi har förlorat och det kanske kan feltolkas. När finalerna är över vill jag sätta mig ner med TV4 och ta den här diskussionen.

Medhåll av Loob

Färjestads sportchef Håkan Loob håller med.

– Spelarna ser monitorn mellan spelarbåsen, och på de bilderna ser pucken ut att vara inne. Det är klart att de kan elda på dem, säger Loob till TT.

– Det måste bli klarare förutsättningar mellan tv och oss om vad som gäller. Var finns det monitorer? För vilket syfte ska de användas? Och så vidare. Vi behöver ha en dialog om det här.

Fredrik Olofson, TV4:s redaktör för sändningen i Göteborg i söndags, tycker att kritiken är felriktad.

– Vi har ingen monitor som finns där just för att visa spelarna konstiga situationer. Den finns där för vår personal, för den reporter som står mellan båsen. Det låter lite konstlat att säga att vi skulle elda på för att det skulle bli nån slags rock'n'roll-tv, säger Olofson.

– Jag tror snarare att tv-bilderna kan ha haft en lugnande effekt. När Färjestads Mathias Johansson fick se bilderna i periodpausen så ändrade han sig och konstaterade att pucken inte var inne.

Läs också:

TT