Ledin hotas av fängelse

Polisanmäls för hets mot folkgrupp - kan missa kvällens match

1 av 3 | Foto: Jimmy WIXTRÖM
Ångerfull Per Ledin gjorde avbön på en presskonferens i går. ”Det är oförsvarligt, både det jag sa och mitt uppträdande i båset”, säger han.
HOCKEY

Polisanmäld för hets mot folkgrupp.

Och nu riskerar Per Ledin även att bli avstängd från kvällens match på grund av ordattacken mot måldomaren.

- Jag kommer lämna in en anmälan till disciplinnämnden i dag, säger Tommy Töpel, sportchef på Svenska Hockeyligan.

Per Ledin har stått i fokus under finalspelet.

Och det fortsätter han att göra.

I går blev han polisanmäld för hets mot folkgrupp för att han attackerat videodomaren med orden: "Din tjocka jävla tattare!".

En privatperson i Småland blev rasande av uttalandet.

Anmälan lämnades in till polisen i Jönköping.

- Det finns ett folkslag i Sverige som heter resande. Det här är ett skällsord som använts i generationer bakåt och vi har fått nog, säger anmälaren till aftonbladet.se.

Brottet kan ge två år

Anmälaren pratade tidigare i dag med domaren Robert Lahti, som berättade att det inte fanns några vittnen - förutom tv-kameran. Videoklippet blir nu bevis.

Jönköpingspolisen bekräftar att man fått in en anmälan.

- Den är inskriven hos oss och sedan förd till Västra Götaland via vårt datasystem, eftersom brottet skedde i Frölunda, säger Bo Kellert, länsvakthavande i Jönköping.

Maxstraffet för brottet är två års fängelse.

I efterdyningarna av söndagens match i Frölundaborg förbereder Svenska Hockeyligan och Svenska Ishockeyförbundet en egen anmälan mot Per Ledin.

- Vi har en dialog med Hockeyligan om det som Ledin sa till en matchfunktionär. Han skrek mycket olämpliga ord och vi har bara en viss tolerans, säger Lars G Karlsson, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Tommy Töpel, sportchef på Hockeyligan, arbetade sent i går kväll med anmälan och han samlade in fakta och bevis om vad som hände.

- Vi måste visa var vi står i det här. Man kan inte fördöma någon som sitter i en kur och gör sitt jobb på ett utmärkt sätt. Jag lämnar in anmälningen på tisdagsförmiddagen, säger Tommy Töpel.

Riskerar missa finalen

Disciplinnämnden är förvarnad om att en anmälan är på väg.

- Disciplinnämnden kan sammanträda med kort varsel. Redan på tisdag förmiddag ska vi kunna meddela dom, om det kommer in en anmälan, säger Martin Holmgren, nämndens ordförande.

Disciplinnämnden kan utdela tre typer av straff till en spelare; varning, avstängning eller böter. Det mest vanliga straffet är avstängning.

- Vi har ett parallellfall från förra säsongen då en lockoutspelare från Nordamerika blev avstängd en kort period för att han vräkte ur sig en massa saker mot en linjeman, säger Martin Holmgren.

Blir Ledin avstängd missar han kvällens sjätte och kanske avgörande SM-final.

Ett arbetsamt straff och öde för Ledin och Färjestad.

Så säger lagen om hets mot folkgrupp

Läs mer:

Tomas Ros