Ledins väg mot toppen har varit blåsig och lång

”Virus” Lindberg: Han hade toppbetyg i skolan

HOCKEY

KARLSTAD

Per Ledin utmålas som en hockeyns galning.

Den kategori som brukar ange V75-programmet som senast lästa bok.

- Men inget kan vara mer fel. Han hade toppbetyg både i skolan och på alla specialarbeten han gjorde för mig på hockeygymansiet i Vännäs. Så jag är lite förvånad att det tagit den vändning det gjort på senaste tiden, säger hans gamle rektor Hans "Virus" Lindberg.

Per Ledin växte upp i Luleå, men kom till hockeygymnasiet i Vännäs som 16-åring.

Ditplockad av Hans "Virus" Lindberg.

- Och det är en jättebra kille. Det är väldigt få jag träffat som haft den enorma ambitionen och viljeinriktningen. Ingenting kunde stoppa honom att nå sitt mål. Han har aldrig haft den där naturliga talangen och han har jobbat stenhårt för att komma dit han är i dag, säger Virus.

Virus tillhör också dem som har reagerat framför tv-apparaten.

- Även om han alltid haft humör, är det inget som speglar det vi sett den senaste tiden. Hans ambition har gjort att han legat på gränsen många gånger. Jag fick bromsa honom vid flera tillfällen då vi spelade gymnasiehockey, då det var på väg att spåra ur lite.

- Men han måste lära sig att behärska sig. Den senaste tidens ordval är inte bra varken för honom, Färjestad eller svensk hockey. Det som skett nu är inte bra.

"Oförsvarligt"

Per Ledin själv var väldigt ångerfull hemma i Karlstad i går och fick hålla en egen presskonferens tillsammans med sportchefen Håkan Loob.

- Det var oförsvarligt. Både det jag sa och mitt agerande i båset. Det är något som inte får förekomma. Framförallt inte på det sättet och på det sättet jag uttryckte mig, säger Ledin.

- Som elitseriespelare är man en förebild för andra och jag vill be alla som tagit åt sig på något sätt om ursäkt. Jag får ta konsekvenserna av det här och jag har lärt mig något nytt för resten av livet.

Både Per Ledin och Håkan Loob vet att det sägs värre saken på isen.

- Jag har själv fått höra betydligt grövre ord under min tid i NHL, säger Håkan Loob.

- Det är en adrenalinfylld sport och det är lätt att det sägs saker som ingen riktigt menar.

- Men det får naturligtvis inte ske på det här sättet. Mitt framför en tv-kamera. Det kan väl låta som lite dubbelmoral, men vi måste nog tänka om med tanke på den exponering som förekommer i dag. Både kameror och mikrofoner är närmare spelet.

Det var Håkan Loob som värvade Per Ledin till Färjestad den här säsongen.

Ett beslut som växte fram när klubbledningen gick igenom vilka spelartyper som saknades i truppen.

- Vi pratade om Per, som hade en fantastisk säsong hemma i Luleå. Har är en energispelare, den där typen som drar lasset när det drar ihop sig. Jag har varit med så länge att jag vet vad en sådan spelare betyder i ett lag. Det är en oerhört viktig spelartyp.

Många blev förvånade då ni värvade vad de såg som en buse?

- Det är möjligt, men det är ingen som vill värva busar. Så såg vi aldrig på Per Ledin.

Har han infriat förväntningarna?

- Han har gjort ett gediget jobb, även om jag tror att han kan mer. Han har ju inte gjort lika många mål som i Luleå i fjol, men han har varit oerhört viktig för oss.

Per Ledin har lovat sig själv och klubben att inte hamna i de här situationerna igen. Frågan hur det kommer att påverka hans spel.

- Det var jag inte ens själv. Det får vi se mot Frölunda, säger han.

En krokig väg mot stjärnorna

Per Ledin är 27 år i dag, men har gått en längre väg än de flesta.

Karriären startade på hockeygymnasiet i Vännäs och gick sedan vidare i Björklöven.

- Men det gick inte speciellt bra för honom där i början. Och dessutom hamnade han väl lite snett, framförallt gentemot de äldre spelarna.

- Därför fick han gå från Björklöven. Det var då han stack över till Nordamerika och provade att spela där. Med facit i hand kan man ju undra hur begåvat det var av Björklöven att släppa honom.

Det var säsongen 2000-01 och Ledin spelade 26 matcher för klubben Baton Rouge Kingfish i East Coast Hockey League. Men efter halva säsongen återvände han till Sverige och fick kontrakt med Luleå.

Där var det heller ingen spikrak väg mot stjärnorna i början.

Men han växte sakta ut till den storspelare han är i dag.

- Allt beror på hans enorma ambition. Och det är helt fel att sätta dumstrut på huvudet på honom, som många kanske gör. För det är en begåvad och snäll kille, säger Virus.

Men blåst kring honom har det gjort i hela karriären.

Och Ledin brukar själv citera gamle klubbkompisen Thomas "Bulan" Berglund i Luleå.

- Bättre ökänd än okänd.

Men det har aldrig blåst hårdare än nu.

Läs mer:

Mats Wennerholm