Fler polisanmälningar mot Ledin

”En offentlig ursäkt vore på sin plats”

HOCKEY

Per Ledin polisanmäls nu från flera håll för sitt uttalande mot domaren.

– Jag önskar att han fick en historielektion, säger Birger Rosengren, ordförande för Resandefolkets romanoa riksförbund, som har flera tusen medlemmar.

Efter Färjestadsspelarens utfall mot domaren har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Per Ledin polisanmäls nu från flera olika håll.

Birger Rosengren är ordförande i Resandefolkets romanoa riksförbund. Som företrädare för sitt förbund, som har flera tusen medlemmar, gjorde han i går en polisanmälan om hets mot folkgrupp mot ishockeyspelaren.

"En förebild"

– Ordet tattare är ett skällsord i Sverige. Men alla vet ju att det riktar sig mot oss, säger Birger Rosengren till aftonbladet.se.

Per Ledin är en förebild för många unga i Sverige - som sådan borde han ta sitt ansvar och inte uttala sig på det vis han gjorde, anser Rosengren.

– Jag är själv hockeyintresserad, och det är klart att man blir jätteledsen.

– En offentlig ursäkt vore på sin plats från Ledins sida.

Omedelbart efter Ledins attack mot domaren, då spelaren vrålade ”Din tjocka jävla tattare”, gick telefonen varm hemma hos Birger Rosengren.

En historielektion

Både privatpersoner och företrädare för olika lokalföreningar inom riksförbundet ville ventilera sina känslor.

Nu vill Rosengren ge Färjestadspelaren en lektion i historia.

– Det handlar om en lång förföljelse av en hel folkgrupp som jag inte tror att Ledin är medveten om. I alla fall hoppas jag att han inte är medveten om det - i så fall blir hans uttalande ännu värre.

Brottet hets mot folkgrupp kan ge upp till två års fängelse.

Resandefolket

Läs mer:

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM