GULDPÖJKERA!

Färjestads chockstart sänkte Frölunda

Foto: Peter Wixström
HOCKEY

Maktskiftet i svensk ishockey är nu ett faktum.

Efter tre raka finalförluster fick Färjestad äntligen lyfta SM-bucklan.

I den sjätte SM-finalen säkrades guldet efter vinst med 5-3 mot Frölunda i ett kokande Löfbergs Lila Arena.

- Fy fan vad gott. Det här känns helt otroligt, sade en tårögd Färjestads-tränare Per-Erik Johnsson till TV4 just efter slutsignalen.

Johnsson tillträdde på tränarposten när tränarparet Leif Strömberg/Bo "Kulon" Lennartsson lämnade in. Då var FBK i kris och det snackades om att laget var på väg mot en fiaskosäsong.

- Jag har inte gjort så mycket. Har gett grabbarna tillbaka självförtrondet och gett dem mycket förtroende, sade Johnsson om guldreceptet.

Drömöppning

Färjestad chockade Frölunda i den sjätte finalmatchen och startade matchen med hög forechecking, mycket skridskoåkning och tufft närkampsspel. Och det betalade sig. Färjestad fick en drömöppning i matchen. Efter 1.44 sköt Christian Söderström ett slumpskott som gick via lagkamraten Fredrik Eriksson in i målet. Helt otagbart för Tommy Salo.

Lagkaptenen Jörgen Jönsson sköt med ett distinkt direktskott in 2-0 efter 8.23 i spel fem mot tre efter att Pelle Prestberg slagit en perfekt diagonalpassning. Salo var återigen totalt chanslös att kunna rädda.

– Vi har gjort ett grymt slutspel! Fantastisk bra av alla, sammanfattada Jönsson slutspelet. Nu har Jönsson under säsongen både vunnit OS och SM.

Hungrigare och hungrigare

Om de tidigare förlusterna i SM-finalerna:

– Vi har bara blivit hungrigare och hungrigare.

Efter 13.13 gjorde veteranen Jonas Höglund 3-0. Höglund hade hög fart när han bröt in från vänsterkanten och med ett stenhårt handledsskott Salos vänstra kryss prickade han in skottet.

Frölunda-tränaren Stephan Lund tog efter 3-0 time out. Och direkt kom resultat när laget började vinna närkamper och jobba hårdare. Veteranaen Johan Witehall tog laget in i matchen när han efter 18.14 gjrorde psykologiskt viktiga 3-1. Med ett perfekt dragskott överlistade han Henriksson som tvingades göra en sidledsflyttning.

Salo chanslös

Frölunda startade den andra perioden som ett helt nytt lag. Med hög fart, hög forechecking och tuffare spel i närkamperna fick de press på Färjestad och skapade flera chanser mot Färjestad-målet.

Efter 33.59 blev Tom Kallio utvisad (hans tredje utvisning för kvällen). När det återstod endast två sekunder av utvisningen styrde doldisen Fredrik Eriksson elegant in ett skott från Jonas Frögren. Salo var chanslös då han hamnande på knä och kunde bara se pucken svischa förbi rakt upp i krysset.

– Det var tur att vi fick in den styrningen i powerplay. Det var välbehövligt då Frölunda var lite piggare i andra perioden, sade Färjestads tränare Per-Erik Johnsson till TT.

Reducerade förgäves

Efter Erikssons 4-1-mål orkade aldrig Frölunda resa sig. Laget kom ut till den tredje perioden och gjorde ett sista tappert försök. Men när Mathias Johansson med ett dundrande slagskott prickade in 5-1 släcktes det lilla hopp som funnits i Frölunda.

Frölunda reducerade två gånger men kunde aldrig hota Färjestads seger trots att de tog ut Salo i slutminuten.

Tuffe Per Ledin, som kom till klubben inför säsongen från Luleå, och som finalspelet handlat om en stor del om var lycklig:

-Helt jäkla makalöst. Laget och publiken är helt fantastiska, sade Ledin till TV4.

Större som tränare

Clas Eriksson har redan tre SM-guld med Färjestad – 1997, 1998 och 2002. På tisdagskvällen fick han sitt första som tränare.

Det toppade allt.

– Som det känns just nu så är det här det största jag varit med om, säger Färjestadsprofilen till TT som kallades in som assisterande tränare till nye Per-Erik Johnsson i slutet av januari.

Större än gulden som spelare?

– Ja, det känns så. Det känns helt otroligt att få komma in och vara med om något sånt här.

Färjestads alla guldtränare

Per-Erik Johnsson kom i slutet av januari, tillsammans med andretränaren Clas Eriksson, in som en nödlösning när Färjestad behövde ersätta Leif Strömberg och Bo ”Kulon” Lennartsson.

Senaste tio årens finalresultat

Så här har det gått i ishockeyns tio senaste SM-finaler:

Jörgen Källström

ARTIKELN HANDLAR OM