MATS-ANALYSEN: Därför vann Färjestad

HOCKEY

KARLSTAD

Färjestad vinner den sjätte SM-finalen med 5-3.

En ren uppvisning.

Game over och guldet kom hem till Karlstad igen.

Så varför gick det som det gick?

Och var det bästa laget som vann?

Så här kommer de fem sista finalfrågorna - och fem sista svaren.

Där fick du din enögda jäkel. Du tippade inte att Färjestad skulle vinna ens i kvarten mot Modo. Hur kunde du ha så enormt fel hela tiden?

- Ja, det är bara att erkänna att jag underskattade Färjestad. Men de växte genom hela slutspelet,och pumpade luften ur varenda motståndare. Dessutom hade de den där lilla turen som bra lag har. Det tog sig till final i absolut sista minuten mot HV 71 i sjunde semifinalen. Det var svåraste hindret och gav laget en otrolig energi inför finalerna mot Frölunda.

Vad fällde avgörandet till slut?

- Färjestads bredare trupp. De hade mer ork. Det märktes inte minst i den här sista SM-finalen. Frölunda hamnade tidigt i brygga, men hade aldrig kraften att resa sig. De lyckades aldrig trycka sig fast i Färjestad anfalllszonen. Frölunda fick Jonas Esbjörs och Peter Högardh skadade under slutspelet och tappade en kedja. Det blev deras fall till slut.

Vem var det här slutspelets störste?

- Jörgen Jönsson, Utan tvekan. Han hade bestämt sig för att vinna redan från början. Jag är oerhört imponerad av hans proffsighet. Han vann slutspelets poängliga, han vann plus/minus. Han skulle platsa i vilket NHL-lag som helst. En oerhört klok spelare. Färjestads verkliga ryggrad.

Är det inte ett underbetyg åt tränarkåren att Perra Johnsson kliver in i stort sett från gatan och fixar guldet åt FBK?

- Nej, absolut inte. Johnsson har varit med i Färjestads bås förr, han har tränat flera andra lag på lägre nivå. Han har både humor och lugn och det var precis vad det här laget behövde. Grunden fanns för ett guldlag och några sena värvningar fyllde de luckor som fanns i truppen. Men Perra är värd all respekt. Han har blivit kult i Karlstad på bara tre månader.

Till sist, nu är säsongen över. Men vilka tar SM-guld nästa säsong. Ett tips?

- Frölunda. De lärde sig nog en läxa den här säsongen. De senaste skadorna på Jonas Esbjörs och Peter Högardh kostade en kedja. Truppen var inte tillräckligt bred för att hålla ett helt slutspel. Förutom Förlunda kommer Färjestad, Linköping och HV ha kapacitet för guld. Samma semifinallag som i år. Vi får vänja oss vid det.

Allt om finalen:

Mats Wennerholm