Spelarna nobbas guldbonus: De tjänar så bra ändå

HOCKEY

KARLSTAD

Färjestad vann SM-guld i går och gör en vinst på sex till åtta miljoner kronor.

Men spelarna får inte en krona i guldbonus.

- De tjänar så bra ändå, säger Lars Glennert, klubbdirektör i Färjestad.

Foto: MICKE SOLEBRIS
Lars Glennert betalar inte ut guldbonus - trots miljonvinst för Färjestad.

Färjestad är en av Sveriges mest välmående föreningar med en årlig omsättning på över 100 miljoner kronor.

De äger jättearenan Löfbergs Lila och drar årligen in stora vinster på kringförsäljningen på ishockeymatcher och andra arrangemang.

- Jag beräknar att den här säsongens utfall slutar på runt sex till åtta miljoner kronor. Vi hade kunnat gjort en större vinst med tanke på att vi gått så långt i slutspelet. Men vi har dragit på oss kostnader på vägen fram när vi bytte tränare och värvade spelare inför slutspurten, säger Lars Glennert, klubbdirektör i Färjestad.

"Vi har inte råd"

Men trots att spelarna gjort en heroisk insats i slutspelet och knäckt Modo, HV 71 och Frölunda ger det ingen belöning till Jörgen Jönsson, Peter Nordström och de andra i Färjestad,

Lars Glennert och de andra i Färjestad är benhårda på en sak; inga slutspelsbonusar.

- Vi betalar spelarna riktigt bra under hela säsongen Då har vi inte råd att betala slutspelsbonus. Vi har gjort så här i 15 år. Och jag vill inte att spelarna ska spela en SM-final bara för att de får 10 000 till 50 000 kronor, säger Glennert.

"Stor lönebudget"

Spelarna hade visserligen gärna fått en extra guldbonus - men tar inte så allvarligt på den uteblivna belöningen.

- Vi försöker varje år att få in slutspelsbonus i kontrakten. men Färjestad vill inte ge oss det. Visst hade det varit kul att få bonus, men jag vet att Färjestad redan har en stor lönebudget och den kanske skulle bli ansträngd, säger backveteranen Thomas Rhodin.

Lars Glennert menar att även klubben inte får någon bonus - varken från sponsorer eller publik.

- Nej, företagen belönar inte oss för att vi gjort en bra säsong. Och publiken har betalat en summa pengar för att se säsongen och vi får inte något mer från dem för att vi tar SM-guld, säger Glennert.

Höga bonusar

Färjestads motståndare i finalen, Frölunda, bygger sitt lönesystem på relativt normala löner och höga prestationsbonus vid framgångar.

- Vi har inte samma utväxling vid framgångar som till exempelvis Frölunda. De har en stor arena med väldigt mycket folk. Det är skillnaden, säger Glennert.

Allt om finalen:

Tomas Ros