CSKA lockar Liv med miljonlön

Landslagsmålvakten får 3,7 miljoner – för ett år

HOCKEY

CSKA Moskva jagar Stefan Liv.

Och de lockar med en nettolön på 3,7 miljoner kronor – för en säsong. Blir det inte Detroit för Liv kan han tänka sig ett äventyr i Ryssland.

– Ligan är riktigt bra. Det vore bra träning för mig, säger Tre Kronor-målvakten.

Foto: KAI REHN
Sneglar mot ryssland CSKA Moskva försöker värva HV 71:s och landslagets målvakt Stefan Liv.

Stefan Liv är arbetslös från och med sista april. Då går hans kontrakt med HV 71 ut.

Men kombinationen ung, mycket duktig målvakt gör att det inte saknas anbud.

Detroit Red Wings äger rättigheterna till Stefan Liv. Enligt Liv själv kommer Detroit troligtvis att lämna ett kontraktsförslag till Liv och hans rådgivare Johan Strömberg inom två veckor.

Månadslön: 310 000

Men hur bra än rookiekontraktet är kommer det inte att slå det anbud Stefan just fått från ryska CSKA Moskva.

– Deras andretränare, Igor Zakharkine, ringde häromdagen och frågade om jag är intresserade av att komma till Ryssland. Han har visst jobbat i Sverige och det kändes tryggt att prata svenska med honom, säger Stefan Liv.

Liv själv vill inte kommentera några summor. Men enligt uppgifter till Sportbladet är han erbjuden en årslön på 3,7 miljoner kronor – efter skatt.

Månadslönen blir 310 000 skattade kronor.

Skulle HV 71 försöka matcha det budet måste de betala en bruttoårslön på 7-8 miljoner kronor. En otrolig och för elitserien omöjlig summa.

Liv är intresserad av budet och locktonerna från öst. Han har redan ringt till spelare som varit i Ryssland för att få information om ligan och kulturkrocken som kan uppstå.

– Jag har även surfat på nätet och läst om CSKA Moskva. Det är en anrik klubb. I vintras stod Peter Skudra i CSKA, säger Stefan Liv.

NHL är etta

Men prioritet ett för Liv är NHL och Nordamerika.

– Ja, det är det. Jag hoppas att det löser sig innan eller under VM. Men blir det inte så är Ryssland ett alternativ. Det vore en bra skola för mig. Ryska ligan är minst lika bra som elitserien, säger Stefan Liv.

CSKA Moskva är en av Rysslands mest anrika klubbar. Viktor Tichonov kom till den före detta armé-klubben 1977 och startade en era där CSKA vann mästerskapet tolv år i rad.

I dag är CSKA ett mittenlag i ligan och Tichonov har ersatts av Vyacheslav Bykov samt Igor Zakharkine.

FAKTA

Tomas Ros