28 miljoner minus – räddas av Percy

Redhawks rekordbakslag täcks upp av byggpampen

stjärnsmällen Juha Riihijärvi och målvakten Corey Hirsch var två nyckelsspelare när Malmö tog sig tillbaka till elitserien – men de kostade därefter.
HOCKEY

Malmö Redhawks gör ett rekordstort underskott för verksamheten.

28 miljoner kronor saknas för säsongen 2005/2006.

Men byggpampen Percy Nilsson går in och räddar Malmös ekonomi – igen.

– Vi har haft höga kostnader för spelare och ledare samtidigt som intäkterna inte hängt med, säger Mats Engstrand, ordförande i Malmö Redhawks.

Percy.

Malmö Redhawks åkte ur elitserien för ett år sedan.

Klubben hade då två alternativ; 1) fortsätta med egna produkter och med ett lågbudget-lag försöka ta sig tillbaka till elitserien, 2) köpa ihop ett lag av pengar som föreningen egentligen inte har.

Malmös Redhawks styrelse valde att satsa på alternativ två efter ekonomiska garantier från förre ordföranden och mångmiljonären Percy Nilsson.

Nu har alla intäkter och utgifter för det lyckade året i allsvenskan räknats samman.

Resultatet är smått otroligt:

-28 miljoner kronor.

– I den summan ligger även de sista surdegarna från en skattetvist. Men ska man gå upp till elitserien så kostar det. Vi hade inte någon annan väg att välja. Att spela i allsvenskan är mycket arbetsamt ekonomiskt. Tv-avtalet i allsvenskan gav oss 300 000 kronor – i elitserien får vi i höst 16–18 miljoner kronor, säger Mats Engstrand.

Dyra stjärnor

Anledningen till det stora underskottet är att Malmö Redhawks valde att krydda spelartruppen med stjärnspelare som Corey Hirsch, Robert Tomik, Lubomir Sekeras, David Moravec, Martin Stepanek och gamle Malmö-spelaren Juha Riihijärvi. Spelarköp som de egentligen inte hade ekonomisk täckning för.

Och stjärnorna spelade givetvis inte gratis.

– Vi har varit rätt duktiga på att köra ned varumärket Malmö Redhawks ganska bra, marknadsvärdet har sjunkit. Det har gjort att vi inte haft så mycket intäkter, säger Percy Nilsson, hedersordförande i Malmö Redhawks.

Externa finansiärer

När elitlicenserna nu ska delas ut måste Malmö ta till externa finansiärer för att ha en chans att visa ett nollresultat.

– Ja, det stämmer. Hyllie-gruppen med Percy Nilsson i spetsen går in och ger oss kapitaltillskott för att vi ska klara av ett nollresultat, säger Mats Engstrand.

Percy Nilsson och hans olika bolag hjälper Malmö med 28 miljoner kronor.

– Malmö Redhawks kommer inte att gå med underskott. Det är det primära. Att det sedan kostar mig lite pengar stör mig inte. Jag har så att jag klarar mig ändå, säger Percy Nilsson.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM