Spelarna blåsta på miljonlånet

Hjälpte Malmö för tre år sedan - har inte fått tillbaka en krona

Foto: BILDBYRÅN, JIMMY WIXTRÖM
ställde upp Jesper Mattsson spelade i Malmö Redhawks 2003 och lånade då ut pengar till ledningen. Pengar som han nu vill ha tillbaka. "Jag struntar definitivt inte i de här pengarna", säger han.
HOCKEY

Malmö Redhawks satsar och öser in pengar på utländska spelare.

Men fortfarande har klubben inte betalat tillbaka en krona till spelarna som de lånade två miljoner kronor av 2003.

- När man läser om Malmös satsningar tycker jag att det borde finnas två miljoner till oss spelare också, säger Jesper Mattsson, Tre Kronor och tidigare i Malmö.

2003 var det åter igen kris i Malmö. Det gick så långt att klubben tvingades att skära i kostnaderna rejält - annars hade klubben haft svårigheter att fortsätta säsongen. På senhösten 2003 fick dåvarande klubbledning en idé - spelare och ledare skulle gå ned 20 procent i lön för att sänka utgifterna.

Spelarnas och ledarnas uteblivna lön skulle sedan omvandlas till ett kapitaltillskott till klubben eller lån, som inom fem år skulle betalas tillbaka.

April 2008 förfaller lånet och när två år återstår till dess har Malmö inte betalat tillbaka en krona till spelarna.

- Jag hoppas att Malmö kommer att sköta det här okej. Jag räknar med att få tillbaka min del av lånet, säger Jesper Mattsson, som spelade i Malmö 2003 och lånade ut pengar till klubbledningen.

Minns inte

Mattsson minns inte hur mycket han har att fodra av Malmö.

- Nej, det där sköter vårt spelarfack Sico. Men jag struntar definitivt inte i pengarna. Jag tycker att det är lite konstigt att de inte kan betala tillbaka två miljoner kronor när man läser om satsningar på 28 miljoner kronor, säger Jesper Mattsson.

En annan som lånade ut pengar var tränaren Stephan Lundh, numera i Frölunda.

- Man får hoppas att satsningarna gör att de blir ett stabilt elitserielag och att de därigenom får pengar som de kan betala tillbaka lånet med, säger Stephan Lundh.

Liten chans

Malmö ger inte spelarna alltför stora förhoppningar att få tillbaka pengarna.

- Hade vi varit kvar i allsvenskan hade vi definitivt inte kunnat betala tillbaka pengarna. Men det finns en chans att de får tillbaka pengarna. Men jag kan inte värdera hur stor den chansen är, säger Mats Engstrand, ordförande i Malmö Redhawks.

Avtalet

Så här är lånet/kapitaltillskottet uppbyggt mellan Malmö Redhawks och spelare och ledare i Malmö 2003:

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM