Glöm slutspel nu, Frölunda

Förnedrat – nu får de kämpa för överlevnad

HOCKEY

GÖTEBORG

Färjestad förnedrar Frölunda, men det är egentligen inget större fel på göteborgarna. De har ett bra lag – om de bara får hjälp av en psykolog och nån som kan trolla lite med poängen i tabellen.

Men det händer inte.

Så nu blir det inget slutspel.

Frölunda kan till och med åka ur elitserien.

Det är billigt och pinsamt förutsägbart att slipa knivarna efter en genomklappning som den mot ett imponerande Färjestad. Men

0–5 efter mindre än halva matchen i Scandinavium hade slutat med det dubbla om inte värmlänningarna nästan broderligt dragit ner på tempot.

Färjestad var bra, riktigt bra. De har muskler och handleder i en skön och mycket effektiv kombination.

Frölunda ska egentligen inte behöva vara mycket sämre, de har också tyngd och finess – när de har kylan att följa lagledningens spelplan och på enklast möjliga vis försvara sig på egen planhalva.

Men det hade de inte i går och för de som följer Frölunda, och de är många, finns anledning att grubbla på just det här med bristen på kyla. Jag har aldrig tidigare bevakat ett tidigare topplag som plötsligt tagit så många örfilar att varje liten motgång leder till ångest och individuella felbeslut.

Tog sig inte över mittlinjen

Frölunda har upplevt så mycket mörker den här säsongen att de blir bräckliga och ängsliga så fort det dyker upp minsta moln ovanför Scandinavium.

I går spelade de riktigt bra i powerplay i inledningen mot Färjestad, men efter ett par märkliga hjärnsläpp på egen halva hade FBK prickskjutit 2–0 och plötsligt kunde hemmaspelarna inte ens ta sig organiserat över mittlinjen.

På en whiteboard i Frölundas omklädningsrum står sedan länge flera handskrivna punkter som utmärker en vinnare. Där har ledningen skrivit att en vinnare ”älskar svåra situationer”, en vinnare ”blir aldrig frustrerad” och en vinnare ”vill bli hjälte”.

Sårat självförtroende

Frölundas spelare vill allt det där och lite till – men bräckligheten knäcker dem. Laget behöver en psykolog. Men naturligtvis är det för sent och eftersom det inte lär trollas med några poäng i tabellen kan laget med all säkerhet glömma slutspel. En titt på spelprogram och tidigare erfarenheter den här säsongen avslöjar att ett av förra årets finallag lär få semester redan i början av mars.

I den svartaste av världar blir det kanske till och med värre än så, då väntar kval. Mora har en match mindre spelad och är bara två poäng efter, på näst sista plats. Om det blir kvalspel med sårat självförtroende finns det risk att lag som Södertälje, Rögle och Leksand får lika enkelt som exempelvis Mora eller Färjestad, i Scandinavium. Hotet om kval är mycket verkligt.

Dyrbar genomklappning

Förnedringen mot FBK var ingen tillfällig dipp. Visst har Frölunda haft ett bra försvar sedan Per Bäckman tog över, men smådipparna under enstaka perioder har varit avslöjande och nu såg vi en genomklappning modell XL som kan bli dyrbar när Frölunda spelar för överlevnad.

Bäckman jämförde i går sitt lag med en boxare ”som ger en, men tar emot två”. En halvtimme efter matchen pratade vi lite och jag påpekade att en coach i boxning faktiskt har möjlighet att kasta in handduken.

– Ja, det var väl enda skillnaden, sa han och log faktiskt.

Om Bäckman hade haft en vit handduk i går hade den åkt in på isen redan efter halva matchen.