Enkel Färjestad- seger i Karlstad

Modo föll i toppmötet

HOCKEY

Modo vann skotten – överlägset.

Men Färjestad vann matchen – nästan lika överlägset.

Det var inget snack om vilken detalj som avgjorde toppmötet i Karlstad.

– Vi måste helt klart vara mer effektiva, säger Modotränaren Harald Lückner.

Foto: SCANPIX
Jönssonligan - Pelle Prestberg, Jörgen Jönsson och Peter Nordström jublar efter 5-2 och seger till Färjestad.

Serieledande Färjestad satte högsta fart direkt hemma mot serietrean Modo. Och det var förstakedjan med Jörgen Jönsson, Peter Nordström och Pelle Prestberg, i folkmun kallad Jönssonligan, som satte standard.

Redan efter knappt fyra minuter satte Prestberg ettan, soloåkningen förbi Oscar Hedman och Oscar Steen avslutades med ett distinkt avslut.

Assisten kom från Jörgen Jönsson, och sju minuter senare återupprepade duon sitt samarbete.

Och det var vackert. Riktigt vackert.

– Ja, det var fint, säger Prestberg och spricker upp i ett stort leende.

Vackert mål

Han avancerade in från högra tekningscirkeln och laddade stora bössen. Modomålvakten Mikael Zajkowski gick ned på isen och kunde liggande se Prestberg hålla inne skottet, för att sedan runda honom, vika in från bakom mål och lägga pucken i den övergivna buren.

– Det är roligare att komma tillbaka till båset efter ett sådant mål, det märktes att alla lagkamrater tyckte att det jävla snyggt, skrattar han.

Innan första perioden var över utökade den tredje ”ligamedlemmen”, Peter Nordström, Färjestads ledning även till 3–0 och den ledningen byggde sedan Färjestad hela sin seger på.

– I den första perioden spelar vi riktigt rolig ishockey. Vi visar bra självförtroende. Däremot blir vi kanske lite för optimistiska i tanken vilket gör att vi slarvar i försvarsspelet, säger Roger Melin.

För i den andra och tredje perioden skapade Modo många chanser, och sköt på de två perioderna nästan 40 skott. Reduceringen till 1–3 kom, målskytt Hans Jonsson, men innan andra perioden var över såg Jesper Mattsson till att ledningen var tre mål även inför den sista perioden.

Numerära överlägen

Även i den tredje perioden lyckades Modo komma lite närmare, målskytt den gången Tobias Enström, men även nu skulle Färjestad svara målmässigt.

Ett par dumma utvisningar på Per-Åge Skröder och Mattias Timander gjorde att Färjestad fick chansen i spel fem mot tre. Och då visade Färjestad varför man är elitseriens bästa lag i den spelformen, Jörgen Jönssons 5–2-mål var Färjestads tredje i spel i numerärt överläge i matchen.

Och Roger Melin var nöjd över segern.

– Vi har en bra känsla i laget att bygga vidare på nu. Powerplay är fortsatt bra, men självklart måste vi bli bättre i försvarsspelet.

Och trots förlusten var faktiskt Modotränaren Harald Lückner förhållandevis nöjd han med.

– Jag är nöjd med prestationen. Skillnaden var väl att de skott som gick stolpe ut för oss gick stolpe in för dem.

Färjestad leder nu elitserien, sex poäng före HV 71.

Läs mer om kvällens elitseriehockey:

TV: Höjdpunkter från kvällens matcher

TT